От НСО отрекоха да охраняват сарая на Доган 

По повод възпрепятствания от въоръжена охрана опит на лидера на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов,

заедно с активиста от партията Иво Мирчев и общинския съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов, да акостират с лодка на плажната зона край резиденцията на Ахмед Доган при "Росенец", Actualno.com зададе на НСО и Президенстството следните въпроси: 

1. Има ли действащи служители на НСО сред охранителите, показани на видеото? 

2. Ако има такива, защо не се легитимират? 

3. Ще понесат ли санкции за отказа да се легитимират и ако да - какво? 

4. Има ли действащи служители на НСО, които охраняват към този момент обекта? 

Отговорът, който бе получен по редакционната поща е следният: „В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк „Росенец“ край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. 

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние“. 

Администрацията на президента отговори така: 

„Информация за действията на НСО могат да дадат единствено от службата. Съгласно Закона за НСО контрол над дейността на службата се осъществява чрез постоянна комисия към Народното събрание. 

Напомняме, че съгласно същия закон президентът осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на НСО единствено чрез назначаване на началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и на заместниците му, повишаване във висше офицерско звание и утвърждаване на основните структурни звена и общия числен състав (чл. 7). 

Решението кой да бъде охраняван се взема от комисия, в която участват председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", главният секретар на Министерството на вътрешните работи и началникът на НСО (чл.23,ал.2). 

На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност. НСО изпълнява възложените й функции по охрана“. 

Припомняме, че въоръжените мъже, които охраняват морския сарай и изгониха Иванов и Найденов, отказаха да се легитимират, независимо че бяха попитани дали са служители на НСО. 

И по думите им, тримата "гости" са влезли в "частна собственост". Към тях се присъединиха и представители на полицията, които поискаха личните им документи. 

Беше им показан и документ, който доказва, че брегът е изключителна собственост на държавата и българските граждани имат право да бъдат на плажа. "Тези неща не се решават тук на камъните. Ще си дадем личните карти, като напуснете", отсече единият от гардовете. Те така и не показаха личните си карти пред полицаите, докато имаше излъчване на живо. 

Видеозапис бе разпространен в социалните мрежи. Комплексът, ползван от Доган, се намира на нос Чукалята и е в близост до пристанището "Росенец". Единственият път към плажа до Сараите се охранява и не е разрешен за външни лица.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови