Скандалът с охраната на Пеевски и Доган от НСО се оказва още по-голям

От думи на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ се разбра, че двамата са пазени от странна държавно-частна симбиоза

Скандалът с охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на депутата от Движението Делян Пеевски се оказа по-голям от очакваното. Двамата се пазят по странни правила и по необичайна симбиоза между частни фирми и държавната служба, като Движението предоставяло коли, а пък НСО плаща заплатите на охраняващите офицери, но само защото ДПС не можело да прави това по закон.

Това се разбра от изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пред “Дарик”.

След Нова година ДПС ще поиска промени в работата на НСО.

"Сега да ви кажа каква е сегашната картина и какво ще предприемем. За сегашната картина само да ви кажа - ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред, на ДПС. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши.

Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО. Нали ме разбирате? И от тази гледна точка, самите ние като ДПС веднага след Нова година ще предприемем законови промени, особено за НСО, не за нещо друго, не може да се експлоатира една такава тема.

Когато става въпрос за сигурността на български граждани, когато са застрашени, някой да експлоатира темата. Друг е въпросът, че години наред техниката сме я доставяли ние. Единственото нещо, което се заплаща, са заплатите на служителите", обяви в прав текст Карадайъ. (Изказването е без редакторска намеса, бел. на “Сега”).

Не е ясно по какви точно правила високо специализирани и високоплатени офицери се возят на частни коли, за да пазят например частно лице като Ахмед Доган. Не става ясно и на какви законови основания изобщо НСО ползва частни коли, за да пази заплашен депутат.

Карадайъ разкри и какви промени в закона за НСО ще иска ДПС. „Ние ще предложим трите институции – премиер, президент и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки”, каза Карадайъ. Другата промяна ще бъде свързана с осигуряването на закрила на застрашени лица. Тези, които могат да си позволят, ще осигуряват средствата за защитата си на НСО. 

Повод за изявленията на Карадайъ станаха думите на държавния глава Румен Радев, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не бива да ползват държавна охрана, защото могат да си позволят да си осигурят защитата сами.

”Предсрочните избори не са цел или самоцел, както и властта не е цел или самоцел за ДПС. За ДПС изборите или властта са инструмент за постигане на цели. Ние трябва да си определим приоритетите на страната и оттам нататък да търсим начин за постигането на тези цели. Тогава наистина ще са необходими.”, каза още Карадайъ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови