При закрити врата: Разпитват бивш депутат по делото срещу Бенчо Бенчев /видео/

Бившият народен представител от ДПС Несрин Узун днес бе разпитан пред състав на Бургаския районен съд по делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев.

Ексдепутатът даде свидетелски показания при закрити врата, както бе поискал.

Припомняме, че Бенчо Бенчев е подсъдим за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. 

Бенчев е привлечен като обвиняем за това, че е укривал Димитър Желязков – Очите в периода от 2 до 4 август 2018 г. на територията на Гърция и Турция, помагайки му да избегне и да бъде осуетено наказателно преследване, като на 2 август 2018 г. е транспортирал с лек автомобил Димитър Желязков от Солун, (Гърция), през границата между Гърция и Турция до Истамбул (Турция) и после до 4 август 2018 г. му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на общинския съветник.

От разпита на друга свидетелка – Нина Тодорова, стана ясно, че Несрин Узун е бил в Турция и е вечерял с Бенчев и Димитър Желязков – Очите в компанията на млада жена. 

Всички те били в хотел Армада в Истанбул, а срещата им била случайна. Митьо Очите се оплаквал от здравословното си състояние и казал, че е там, за да се лекува.

При връщането им с хотела, Желязков и останалите двама били арестувани. Свидетелката Нина Тодорова бе категорична, че не е знаела, че Очите се издирва от Интерпол.

Според обвинението на прокуратурата общинският съветник е отговорен за извършването на престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК и предвиденото наказание е до 5 години затвор.

Спрямо него в хода на досъдебното производство беше взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, както и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Видно от материалите по делото, Бенчев Бенчев е диагностициран с тежки заболявания. Днес той се придвижваше с патерица и видимо изглеждаше болен.

На последните няколко съдебни заседания съдът го пускаше да се лекува в Турция. Същото решение магистратите взеха и днес.

Делото се отложи за 24 февруари. Тогава се очаква да бъде разпитан последният свидетел и да бъдат предявени веществените доказателства, сред които иззетото оръжие, което днес бе донесено в съдебната зала.

Бенчо Бенчев е бургаски общински съветник от коалиция „Ние, Гражданите“, а предния мандат бе избран от листата на БСП.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови