18 години затвор за разстрел с автомат Калашников

Окръжен съд – Бургас присъди наказание от 18 години „Лишаване от свобода“ на Иван Петров от шуменското село Мадара, признат за виновен за причиняването на смърт при умишлено убийство, което наказание да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.  

33-годишният обвиняем е застрелял с автомат Калашников бургазлията Петър Валериев. Престъплението е извършено на 16 ноември 2019 г.

Повод за престъплението станал заем от 50 000 лв.

Иван застрелял с автомат „Калашников“ жертвата си и захвърлил тялото му край кв. Долно Езерово. След това преместил трупа на около 200 метра, защото се притеснявал да не го открият, станало ясно по време на разпитите.

Оръжието на престъплението укрил добре в тръстики в езерото Вая. Бил е нает водолазен екип, който е претърсил цялото дъно преди автоматът да бъде открит. 

Съдът призна подсъдимия Иван Петров за виновен в това, че на 16.11.2019 г., в промишлена зона „Север” в гр. Бургас, в близост до езерото Вая, умишлено умъртвил Петър Валериев., прострелвайки го с автомат „Калашников”, довело до несъвместимо с живота нараняване, като убийството е извършено предумишлено. 

За това деяние съдебната инстанция наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 18 години, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим. Съдът призна подсъдимия за виновен и за това, че на същата дата, в гр. Бургас, в условията на съвкупност с престъплението по т. 1, държал 1 бр. огнестрелно оръжие - автомат „Калашников” и 26 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие - патрони, без да има за това надлежно разрешение. За това деяние бе наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Съдът определи общо най-тежко наказание между двете в размер на 18 години „Лишаване от свобода“.

Окръжен съд – Бургас конституира А. С., майка и законен представител на пострадалото малолетно дете на убития, като граждански ищец. В съдебно заседание тя предяви граждански иск срещу Иван Петров в размер на 280 хил. лв. 

Съдът конституира родителите на пострадалия, неговите сестра и брат като граждански ищци и частни обвинители и прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявените от всички тях граждански искове, всеки в размер на 150 хил. лв.

Окръжен съд – Бургас осъди Иван Петров да заплати обезщетение в размер на 150 хил. лв. на Д. А., малолетното дете на пострадалия, чрез нейния законен представител, за причинените неимуществени вреди на детето в резултат на непозволено увреждане от извършеното престъпление.

 Съдът осъди подсъдимия да заплати на С. К., майка на пострадалия сумата от 90 хил. лв. и на В. Л., баща на убития, сумата от 90 хил. лв., обезщетения за причинени неимуществени вреди. 

Бургаският окръжен съд осъди Иван Петров да заплати обезщетения на сестрата и брата на пострадалия, А. В. и Б. А., на всеки в размер по 80 хил. лв., както и 1 500 лв. обезщетение на сестрата А. В.,  за причинени имуществени вреди, представляващи разходи за погребение.

По време на съдебния процес подсъдимият Иван Петров не пожела да даде обяснения за повдигнатото срещу него обвинение и не изрази желание за последна дума.

Делото бе гледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по диференцираната процедура на чл. 371, т. 1. 

Подсъдимият, неговият защитник, гражданският ищец, частният обвинител и неговите повереници дадоха съгласие да бъде разпитана само свидетелката А. С., законен представител на малолетното дете на пострадалия. При произнасянето на своята присъда, съдът се ползва от свидетелските показания и експертните заключения направени в досъдебното производство. При разглеждането на делото в хипотезата на чл. 371, т. 1 от НПК, съдът не намалява присъденото наказание с 1/3-та.

По време на съдебните прения държавното обвинение изтъкна, че се установява безспорна доказаност на обстоятелствата по делото изложени в обвинителния акт. Убийството е извършено от подсъдимия с пряк умисъл и той е можел да ръководи постъпките си. 

Иван Петров е демонстрирал пълно незачитане на правовия ред и човешките ценности. Прокурорът пледира за наказание „Доживотен затвор“. Процесуалният представител на частните тъжители се солидализира с тезата и аргументите на държавното обвинение, а също и с поисканата присъда. Според повереника на пострадалите лица става въпрос за умишлено престъпление, с висока степен на обществена опасност. Защитата на подсъдимия изтъкна като смегчаващо вината обстоятелство процесуалното поведение на Иван Петров в хода на досъдебното производство, с което той бил спомогнал за разкриване на обективната истина. 

Адвокатът пледира за наказание от 15 години „Лишаване от свобода“ и определи като завишен размера на предявените граждански искове.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови