Бургаски рецидивист е задържан за кражбата за 1 млн.лв. в Ямбол

Извършителят на кражбата на крупна сума пари и злато от дома на ямболски бизнесмен беше задържан в Бургас. Задържаният е 44-годишен криминално проявен мъж от Бургас. 

Според информация на колегите от flagman.bg това е Валентин Леков, който е познато име в ъндърграунда.

Общата стойност на откраднатите пари в различна валута и злато са близо 1 млн.лв.

Кражбата е извършена през октомври миналата година от дома на местен бизнесмен. Откраднати са 750 200 лева, 50 000 евро, 7 милиона виетнамски донги, 450 бразилски реала и златни накити. Парите са били скрити в тайник в камината. Първоначално са задържани 6 души от Бургас и Ямбол.

"За едно от лицата бяха събрани безспорни данни за участието му в деянието. За това лице беше взета мярка за 72 часа от прокурор наблюдаващ делото и в последствие вчера Районният съд Ямбол му наложи мярката задържане под стража", каза директорът на ОДМВР Ямбол старши комисар Иван Русев.

В разкриване на случая за първи път в Ямбол се включва сектора за тактически действия. Според събраните данни към момента в дома на потърпевшия е проникнато чрез техническо средство, най-вероятно подправен ключ. Претърсени са над 20 имоти и автомобили.

"При извършените процесуално следствени действия претърсване и изземвания са намерени големи парични суми като към момента тече проверка по установяване произхода и собствеността им", каза прокурорът Мина Грънчарова от Районна прокуратура Ямбол.

От прокуратурата не уточниха кой е потърпевшият бизнесмен. Арестуваният за кражбата е криминално проявен, с множество присъди. Ако бъде признат за виновен за обира, може да получи до 15 години затвор.

Разследването за кражбата е започнало още на 21 октомври миналата година. Тогава в ямболската полицията е постъпил сигнал за кражба на голяма сума пари и златни накити от дома на местен жител. По данни на потърпевшия кражбата е станала чрез отключване на входната врата на жилището. На местопроизшествието е бил извършен оглед. По случая има образувано досъдебно производство. Полицаите сформирали екип за издирването и задържането на крадците.

По време на спецакция в Ямбол и Бургас, проведена на 20 януари, униформените задържали шестима души. 

По време на операцията са били проверени 17 обекта - частни адреси и автомобили. От тях са намерени и иззети общо 54 хиляди лева и златни накити.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови