Изнудвач измъкна 186 000 лв. от жертвата си 

Детайли по досъдебно производство, ангажирало полицията и Районна прокуратура в последните дни, бяха представени на съвместен брифинг от Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и административния ръководител на Бургаска районна прокуратура – Мария Маркова. 

Досъдебно производство е образувано за изнудване на 35-годишен бургазлия, който се запознал с 23-годишния си изнудвач в бургаско заведение. 

След контакти в социалните мрежи, отношенията им достигнали до ниво, на което 23-годишният неколкократно вземал и връщал различни по размер суми назаем. 

В един от поредните случаи 35-годишният бургазлия дал сумата от 10 000 лв., с които по-младия му приятел щял да започне бизнес, генериращ големи печалби. 23-годишният бургазлия заявил, че бизнеса е нелегална дейност, свързана с продажба на наркотици, но „полицията знаела всичко”. 

По думите на изнудвача срещите на двамата са наблюдавани и подслушвани от дълго време и за да не се стигне до арести, трябвало да се плаща на високопоставени полицейски служители от София. Потърпевшият дал всичките си спестявания, наложило се да тегли кредит и да иска пари от роднини и приятели „за да си осигури спокойствие”. 

Общата сума, дадена на 23-годишния бургазлия достигнала до 186 000 лв., които той системно проигравал в игрални зали, купувал си скъпи други, парфюми и мотоциклет за 8 000 лв. 35-годишният изнудван, работещ във фирма и извършващ и други законови услуги, с които успял да спести повечето пари, дори и не подозирал за схемата, в която бил жертва. 

В последните дни трудно издържал на напрежението и споделил със своите близки на какво е подложен. Те от своя страна потърсили съдействие от полицията и 23 годишния изнудвач е задържан. 

За извършеното от него престъпление, според прокурор Мария Маркова, предвиденото наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1 000 до 3 000 лева. Спрямо задържания е взета мярка до 72 часа, като предстои наблюдаващия прокурор да внесе искане в съда за задържане под стража.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови