Полицията в Бургас дебне за шумни коли и мотори

Полицията състави общо 71 предупредителни протокола на ученици в 48 учебни заведения в Бургаско.

Те са издадени в хода на превантивна кампания за ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващи.

Извършени са и редица проверки в търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на подрастващи до 18-годишна възраст, като на управителите им или собствениците също са връчени протоколи за полицейско предупреждение.

Полицията отбелязва, че към момента акцията среща подкрепа от страна на родителите и педагогическите колективи, които се включват и със сигнали за места, ползвани от учениците за "колективно пушене" в междучасията.

Действията бяха предприети след искане до органите на реда от средата на септември на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения в областта.

Голямо одобрение получава и втората акция, осъществявана от "Пътна полиция", за контрол за повишения шум при придвижване на МПС в градска среда.

За последната седмица на водачите на леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са съставени общо 12 акта по Закона за движение по пътищата. Стартирали са и административно-наказателни производства срещу нарушителите.

Проверките се извършват предимно в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на превозното средство нарушител.

Полицейските служители проверяват и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят както до нетърпим шум, така и до замърсяване на околната среда.

За подобно нарушение се предвижда глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови