Патриотите ще подкрепят кабинет на реформаторите, ГЕРБ - не

"Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и парламентарна криза, защото смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредния хаос, служебно правителство, за което настояваха от БСП с изключителна настойчивост

- да имало служебно правителство за 20 дни. Не, ние такива глупости не искаме и след това да има второ служебно правителство, назначено от новия президент, не искаме. Смятаме, че в това Народно събрание има необходимото мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме тази програма, която е разписана." Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов след среща с депутати от Реформаторския блок.

Абсолютно ще подкрепим мандата при внасяне на определени корекции в програмата, каза Симеонов. Патриотите искат повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантите, решаване на проблема с битовата престъпност и закони в областта на икономиката и енергетиката.

Здравният министър в оставка Петър Москов добави, че реформаторите продължават с разговорите си, за да разберат дали има възможност да се събере необходимото парламентарно мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент. На базата на тези консултации реформаторите ще решат дали в понеделник ще приемат мандата от президента, или ще го върнат "с благодарност за честта", която им е оказана. И с ГЕРБ, и с Патриотичния фронт имаме много общи точки но и много разлики, които може да се окажат непреодолими, добави Москов. Той изключва участието на БСП и ДПС.

Моето лично мнение е по-скоро скептично за възможността за реализиране на такава формула, каза още Москов. При липса на реформаторско мнозинство според него по-добрият вариант е да се отиде на избори.

Красимир Каракачанов (ВМРО) добави, че това, което е обсъждано с Реформаторския блок ще бъде обсъдено и в рамките на новата коалиция "Обединени патриоти", в която участват и "Атака", и "Народен съюз".

Много е странно, че колегите от Патриотичния фронт и Реформаторския блок говорят за мнозинства, тъй като през последните месеци стана ясно, че стабилно мнозинство няма, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея това се е видяло най-ясно на президентските избори и приемането на бюджета. Ако за ГЕРБ съществуваше вероятност за устойчиво, работещо и стабилно правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, ние щяхме да го направим с мандата, връчен ни от президента, каза Атанасова. Тя декларира, че в рамките на този парламент ГЕРБ няма да участват в правителство с мандат на друга партия.

"Нашият премиер се казва Бойко Борисов, смятам, че е редно той да говори от името на правителството, а не някой друг", добави Атанасова. ГЕРБ обаче ще участват в разговори с реформаторите, след като те вземат мандата от президента Росен Плевнелиев, тъй като това изисквала "политическата коректност".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови