Ред е на БСП да върне мандата

След като миналата седмица ГЕРБ отказа да направи правителство, днес Росен Плевнелиев ще направи втори опит

да изведе страната от политическата криза. Макар и с леко забавяне, мандат за съставяне на кабинет ще получи втората по големина партия в Парламента – БСП.

Лидерът на социалистите обаче – Корнелия Нинова, също както Бойко Борисов даде заявка, че няма да приеме това предизвикателство. Нещо повече, тя дори призова да се върви към предсрочни избори.

"БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано, и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори", каза Нинова.

При отказ на първите две партии по Конституция президентът има право да връчи мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна група по свой избор. Това най-вероятно ще бъде Рефоматорският блок, поне такива намерения заяви Плевнелиев. Иначе желание да управляват заявиха и представителите на Патриотичния фронт.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови