Президентът отказа достъп до стенограмата за фалита на КТБ

Въпреки решението на Административния съд в София и предварително заявената готовност, Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г. Стенограмата е класифицирана с гриф "поверително".

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда, предаде КРОСС. "Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран", аргументира решението си президентската администрация. 

За това има и решение на Административния съд в София, че няма проблем документът да бъде оповестен публично, защото не разгласява "професионална тайна".

На 21 май президентът Румен Радев се съгласи документът да бъде отворен. Преди това той категорично се противопоставяше. Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха.

Бившият президент Росен Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови