БСП депутат пита Цачева за граничарите ни, разследвани от Турция

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев отправи въпроси към министъра на правосъдието Цецка Цачева относно заведеното наказателно производство от Турция.

Депутатът също така пита и какви са действията, които българската държава ще предприеме за защита на българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, защитили държавната граница през 2008 г.

Тишев пита Цачева какви действия са предприети от българската държава, респективно министерството на правосъдието до момента, в защита на подсъдимите. Министърът на правосъдието също така трябва да отговори и защо България не е поискала прекратяване на делото в Наказателния съд в Лозенград, позовавайки се на Европейската конвенция за международно признаване на присъдите.

Припомняме, че през 2008 години българските граничари арестуват турски рибари, незаконно навлезли в териториалните ни води с цел нелегален улов на калкан. При осъществяването на ареста турските граждани оказват съпротива.

Българските граничари са оправдани на всички инстанции от българския съд. Пред 2014 година Европейския съд по правата на човека отхвърля жалбата на Дерия Ерджан и други срещу България като недопустима.

Миналата година турската държава стартира наказателна процедура срещу четиримата българи в Тежкия наказателен съд в Лозенград. На 16.10.2018 година те са призовани да дадат показания в Бургаския районен съд.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови