Симеонов: Няма шанс да влезем в коалиция с Бареков

До месец ще се реши как ще се явяваме на еропейските избори, заяви той

Коалицията на "Обединените патриоти" я има и за разпад е рано да се говори - това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му, има едни такива странни процеси, които обществото не ги приема еднозначно. 

Нашата коалиция е свързана с участие в парламентарни избори и евентуално участие във властта. Имаме коалиционно споразумение, политическо споразумение и аз държа това споразумение да се спазва, уточни Симеонов.

На европейските избори догодина може да се явим отделно. Ние сме три партии с три отделни устава и с три различни програми, въпреки че имаме много общо, но сме три различни партии с три различни ръководства и аз държа на независимостта на тези партии. И няма да допусна, който и да било с менторски тон да ми казва какво да прави НФСБ и какво да не прави. 

До месец ще се вземе решение на национално ниво и след като се обсъди с ръководствата на трите партии и обсъдим кой какво разбира под съвместно явяване на изборите за Европейски парламент, заяви Симеонов.

Коалицията на "Обединени патриоти" е направена за периода на действие на 44-тото Народно събрание и това управление. От там нататък всичко е въпрос на други споразумения, но няма такива още. Може и да се създаде такова споразумение, ако се разберем, допълни вицепремиерът.

Има странни процеси за някаква нова коалиция, но обществото не я приема еднозначно, каза Симеонов по повод съвместните планове на лидера на "Атака" Волен Сидеров и групата на евродепутата Николай Бареков.

"Аз съм диалогичен човек. Не съм от най-стандартните политици. С Бареков обаче няма никакъв шанс да влезем в коалиция. Атака могат да си подписват каквото си искат. Нищо лошо не виждам в това", подчерта Симеонов.

Вицепремиерът коментира темата за отделянето на Украинска православна църква от Московската патриаршия. "Ние подкрепяме едно решение на украинската православна църква. Руската православна църква е и политически инструмент лично на Путин. Чрез нея се оказва едно деструктивно влияние в политиката на Украйна. 

Президентът Порошенко сподели, че службите в украинската църква започват със споменаването на имената на Патрирах Кирил и Владимир Путин. Украйна е във война с Русия и това споменаване внася вътрешен разкол. Защо канонът трябва да бъде спазван стриктно след като църквата се използва за политически инструмент?", коментира Валери Симеонов.

"Вотът за недоверие няма как да мине. По никакъв начин не споделяме твърденията на опозицията, че трябва да има вот на недоверие за здравеопазване. За година и половина няма как да се случат всички радикални промени в здравеопазването. 

В програмата на НФСБ е заложена демонополизацията на НЗОК. Имаме програма и тя се следва. Това е несъстоятелен вот, без мотиви. Опозицията залага на ежедневни скандали за атакуване на правителството, а това е несъстоятелно", заяви вицепремиерът Симеонов по повод внесения от БСП вот на недоверие към правителството.

Симеонов коментира и отзвукът за страната ни по повод жестокото убийство на тв водещата Виктория Маринова. "Позицията на Борисов беше ясна, не може да се оставят западни лидери да дават оценка на България". По думите му негативните оценки се дължат на клеветническа кампания от страна на определени медийни групи. Запитан дали не се опасява, че ще бъде атакуван за тези думи, Симеонов каза, че затова е в политиката, за да поема удари.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови