В Бургас стартира подписка за избираеми районни кметове /снимки/

Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация” днес даде старт на подписката за въвеждане на райони и избираеми районни кметове.

Пунктът е пред сградата на Първа инвестиционна банка, ул. „Александровска” 58.

Пряко избиране на районни кметове в Бургас предлага инициативният комитет, оглавен от политиците  Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов и Стоян Грозев.

Бургас отговаря на изискванията на закона, но не се е възползвал от тази възможност.

Районните кметове трябва да са на мястото на настоящите Центрове за административни услуги (ЦАУ) и техните назначаеми директори.

Така ще има по-добро представителство на гражданите и връзка с тях, както и по-балансирано изразходване на средствата от общинския бюджет и европейските фондове, категорични са от ИК „За развитие на местната демокрация”.

„Ние сме едни от най-десните хора в града и водим разговори по темата от средата на миналата година. В Бургас има редица притеснителни факт, включително и приемането на бюджета, на който не присъстваха териториалните директори“, заяви Живко Табаков.

Нелогично е кмет на населено място с 350 жители да се избира пряко, ь кмет на раййон с десетки хиляди жители да бъде нечие назначение.

Н територията на ЦАУ Възраждане – това са Меден рудник, Победа и Акациите има 57 169 жители, ЦАУ Приморие – 49 535, ЦАУ Изгрев – 43 630, ЦАУ Освобождение – 38 254, ЦАУ Зра – 31 592..

Инициативния комитет ще проведе разяснителна кампания по места до края на март. 

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови