Решено: БСП напуска парламента

Депутатите на левицата напускат парламента. Това реши Националният съвет на БСП на днешното си заседание.

Предложението направи лидерът Корнелия Нинова в началото на форума. 

То беше подкрепено от 74 от членовете на пленума на БСП. 33-ма се въздържаха, а само 3-ма са били против. 

Решението бе взето след тежък дебат. 

БСП поставя на управляващите няколко условия, за да се върнат депутатите ѝ в пленарната зала: избор на нова ЦИК, отмяна на гласуванията, връщане на преференцията и нов дебат за машинното гласуване, всеки да може да си търси правата с касационна жалба. 

Изброените условия на Столетницата всъщност на практика означават нова, почти пълна промяна на Изборния кодекс след 15-часовия маратон с гласуване на второ четене на поправки в пленарна зала. 

Засега единственият начин желанията на БСП да се изпълнят е първо президентът Румен Радев да наложи вето, а след това, при прегласуването в парламента, управляващото мнозинство да се съобрази с ветото. 

Дотук единствено омбудсманът Мая Манолова се задейства и преди почивните дни сезира Конституционния съд, като обърна специално внимание точно на преференциите. 

Припомняме, че всъщност преференцията не е отменена, но беше де факто направена безсмислена, защото прагът да се задейства стана твърде висока - поне толкова гласове, колкото са нужни за даден кандидат по принцип да влезе в избираем орган (парламент, общински съвет), а това е нещо непостигано досега в историята на избори в България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови