Георги Пинелов: Одит на община Созопол и ревизия на договорите

Грешката е в едноличното управление, в незачитане на обществения интерес за сметка на определен кръг

Георги Пинелов е роден и израснал в Созопол, на 40 години, семеен с две деца. Завършил е бакалавърска степен „Публична администрация“ в Бургаския свободен университет и ще се дипломира като магистър по „Мениджмънт на стопанското развитие“ в Стопанска академия-Свищов. Има частен бизнес в сферата на туризма, услугите и охраната на обекти. 

През последните 12 години се ангажира с идеите на ПП ГЕРБ и доскоро е предан единствено и само на тази партия.

На сегашните местни избори Георги Пинелов е кандидат за кмет на община Созопол от ПП „МИР”.

***

- Г-н Пинелов, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Созопол от името на МИР, след като ГЕРБ не Ви припозна за свой кандидат? Считате ли, че ГЕРБ пазят статуквото в общината?

- Личната ми мотивация да се кандидатирам за кмет съвпадна с обществените нагласи на моите съграждани. Всички сме свидетели, че през последните четири години нищо значимо не се направи за жителите на нашата община, напротив общината бе доведена до фалит. И всичко това е в резултат на наложения неадекватен стил на управление. 

Едно еднолично управление, което както се видя нареди една от най-богатите морски общини сред общините с тежки финансови резултати. Тук искам да подчертая, че Община Созопол е единствената от останалите общини с финансови затруднения, която е нарушила пет от петте критерия на Министерството на финансите. Колко самонадеян и лош управленец трябва да си, за да допуснеш това само за четири години?

12 години работих за тази партия и бях лоялен до последно. Защо ГЕРБ не са се спрели на моята кандидатура и избраха друг от номинираните за свой кандидат, това, по-скоро е въпрос към изпълнителната комисия и взелите това решение. 

Но изборът, който направиха, ме накара да осмисля случващото се. След като Изпълнителната комисия избира най-близкия до екскмета на Созопол, който бе изгонен от ГЕРБ и срещу когото има обвинения за присвояване на 2 млн.лв. общински средства, това за мен означава, че ГЕРБ прави компромиси, които аз обаче не мога и не искам да правя.

А защо Политическа партия МИР? Това е нова, необременена политическа формация, в която членуват млади, образовани и успели професионалисти, които искат промяна на политическото статукво и имат ценностна система, която съвпада с моята. 

Те се борят за морал в политика, подкрепят инициативността на бизнеса и гражданското общество и издигат за своя кауза родолюбието. Това изключително много съвпада и с моя житейски мироглед.

- Какви първи стъпки ще предприемете, ако бъдете следващият кмет на Созопол?

- Първото, което ще направя е независим финансов одит. В общината постоянно има проверяващи органи, но резултатите не се обявяват на гражданите. Аз ще направя достояние тези резултати. Така жителите на Общината ще знаят истинското положение. Това е честно и всеки, който и да стане кмет, трябва да го направи. 

Другото, което ще направя е ревизия на договорите на общината с различните фирми и доставчици. Ще продължа с несъбираните данъци и наеми на определени хора и фирми, които бивайки в едно определено обкръжение са ощетявали с години общината. Това не е честно спрямо останалите жители и фирми, които са изрядни данъкоплатци. От срещите си с хората по време на кампанията разбрах, че те искат справедливост. 

- Какво трябва да се промени в Община Созопол? Къде са грешките на досегашната администрация?

- Общинската администрация са хора с опит и професионалисти, почтени и уважавани наши съграждани. 

Грешката е в едноличното управление, в незачитане на обществения интерес за сметка на определен кръг близко стоящи бизнесмени и фирми. Този стил на управление е пагубен за община Созопол и той ще остане в миналото.

- Каква е визията Ви за Созопол следващите 4 години?

- Созопол трябва да върне позициите си на модерна и желана туристическа дестинация, а населените места в общината да придобият облик и качество на живот, който да задържи младите хора по родните им места.

Пътната инфраструктура в цялата Община, дори и в Созопол като общински център е под всякаква критика. Нормално ли е според вас, една пътна отсечка от 3 км между селата Росен и Равна гора да стои неремонтирана и с дупки като кратери от вулкан вече 12 години. 

Една отсечка от вътрешен път между Старо и Ново селище на Атия да е като след бомбардировка. Не само улиците по селата са в отчайващо състояние, но и в град Черноморец и Созопол, които са лицето на туризма в общината. Това ще се промени.

Ще променя и транспортната схема в Созопол, която не е адекватна за туристически град, който е посещаван от десетки хиляди туристи всяко лято. Градът има нужда от автогара, автобусни спирки и достатъчно паркоместа, за да се развива туризма. 

Във всяко населено място има нерешени с години проблеми, които ще намерят място в моята управленска програма.

Разбира се най-важното е да се възстанови финансовата стабилност на общината и то в най-кратки срокове.

- Бихте ли се наели с прогноза как ще бъдат разпределени силите в следващия Общински съвет?

- Общинският съвет ще бъде "шарен" и няма как да е другояче, след като има регистрирани 9 листи за общински съветници. Предполагам, че никой няма да има мнозинство. 

И тук е много важно кой с кого ще се коалира в следващите 4 години. Това ще определи в голяма степен и посоката на развитие на община Созопол.

Интервю на Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови