Полицейски КПП-та: Тараш на чантите на протестиращите /снимки/

Първи арести – на жена със спрей и мъж с швейцарско ножче

Кордони от хиляди полицаи отново опасват т.нар. Триъгълник на властта в София от преди 7 ч сутринта днес, видя meduzata.com.

Причината е новият голям протест днес. Организаторите обявиха началото му за 8 часа, но от 7.30 вече протестиращите бяха обсадили сградата на парламента /т.е. бившия партиен дом/. 

Този път полицията направи контролно-пропускателни пунктове. Предварително беше съобщено, че ще бъдат проверявани съмнителни лица и такива с голям багаж. 

На място се видя, че се проверява масово. Полицаи тарашиха дамски чанти, торбички, обискираха жени и старци. 

Екипът на meduzata.com също бе проверен заради чантичката с малък лаптоп.

Жена е задържана в Първо районно, защото в чантата ѝ е открит спрей. За ареста й съобщиха от трибуната на протеста. Тя е задържана за 24 часа. 

Има и задържан на един от пропускателните пунктове за носене на швейцарско ножче.

От СДВР очакват три големи протеста. За два от тях има разрешителни от общината, а третият се организира в социалните мрежи. От полицията призоваха хората да не се поддават на провокации.

Пред кордона от униформени двама младежи издигнаха малък плакат с надпис: Пазете полицаите! И те ни подкрепят. Не всички са еничари!

Специализиран автомобил с камери за лицево разпознаване бе инсталиран до протеста.

От Асоциацията на европейските журналисти /АЕЖ/ раздадоха стикери с надпис PRESS на журналистите на терен, за да бъдат по-лесно идентифицирани от МВР. Преди това организацията излезе с остра декларация срещу полицейското насилие над репортери, отразяващи протестите.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ!

Текст: Ирина Генова

Снимки: Валентин Русалийски

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови