Манолова и Табаков в РИОСВ: Защо не се отчита реално замърсяването на въздуха

Защо директорката на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова е назначена без конкурс 

Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова и лидерът на ДБГ-Бургас Живко Табаков се срещнаха с граждани, които поставиха въпроса със замърсяването на въздуха в Бургас.

Двамата влязоха при директорката на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова, назначена без конкурс през август, за да попита защо е разрешила "подпорната стена" на Алепу и застрояването на Синеморец и настоя за поставяне на станция за измерване на замърсяването на въздуха, която да показва данни в реално време.

Сигналите за превишаване нормите на замърсяване са в малките часове на денонощието и докато от екоинспекцията изпратят експерти на проверка, вече няма замърсяване. Гражданите питат защо няма адекватна станция за измерване замърсяването на въздуха в реално време. 

Официалните данни на общината и данните на независим американски сайт за измерване замърсяването на въздуха по света имат разминавания в пъти. 

Трябва да има станция, която да е сертифицирана и да могат да се наложат санкции на замърсителя спрямо реални данни, заяви Манолова и подчерта, че мръсният въздух се усеща в четири жилищни квартала - Славейков, Меден рудник, Изгрев и Долно Езерово.

Двойният стандарт в екоинспекциите кара хората да мислят, че тези институции са създадени, за да изпълняват заповеди отгоре. РИОСВ-Бургас не е единственият случай с чадър. В РИОСВ - Враца директорът също е назначен без конкурс. 

РИОСВ трябва да се разформироват и преосноват, защото сега икономически силните са ненаказани и над закона, а хората дишат мръсен въздух с неясен състав, каза още Манолова.

Още преди месец от ДБГ в Бургас отправиха официално питане до министъра на околната среда и водите, за да разберат, защо новият директор на РИОСВ в града е назначен без конкурс, каквото е законовото изискване за тази длъжност.

До този момент от ведомството на Емил Димитров обаче няма отговор, обясни Табаков. Заедно с Мая Манолова днес той направи опит за среща и с ръководството на Кроношпан.

Манолова обясни, че има много сигнали от бургазлии, които сочат предприятието като един от основните замърсители на въздуха в Бургас. Другото голямо предприятие, за което  жителите на града се оплакват, е Лукойл.

Детелина Иванова отговори, че станциите на екоинспекцията не отчитат превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Уточни обаче, че данните са среднодневни, защото това е изискването на закона. 

Иванова обясни, че не е временно изпълняваща длъжността, а е назначена за директор на РИОСВ до провеждането на конкурс за титуляр.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови