Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика с постоянна несигурност за газа и тока 

Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се доказаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент от друга. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Обща стратегия за Европа за природен газ има, за нашия регион тя се прави в София и до 15 май трябва да има първи резултати за това как най-оптимално да се използва газопреносната мрежа, каза Василев, след като през изминалата седмица в София се проведе форум с участието на енергийните министри от Балканите. От думите му стана ясно, че се работи да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра. 

В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли, оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра. 

Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. 

Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми. "Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още Василев. 

За руския петрол 

Относно руския петрол, Василев заяви: Нашият интерес е, ако има дерогация, ние да сме в дерогациите. Преговорите в момента, доколкото знам, не са приключили успешно. Те ще продължат другата седмица. 

От самото начало позицията на България е абсолютно ясна - ако има отлагане на влизането на сила на санкциите за част от държавите, ние също искаме такова отлагане, каза вицепремиерът и потвърди, че при отказ от страна на ЕС, България няма да подкрепи санкциите. 

Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент, каза Асен Василев. Той посочи, че технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда. 

Според Василев войната ще продължи поне 4 – 5 години 

В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимален, заяви още Василев. 

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. Цените на хранителните продукти със сигурност ще се качат, защото и Украйна и Русия са износители на световния пазар и производители на жито. Логистиката, особено Черноморската, ще стане много по-скъпа, обясни Василев и каза, че тези фактори не могат да бъдат подминати.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови