Кирил Петков: Брокери от ГЕРБ и ДПС предлагаха да се разберем

На никой не му трябва стабилност, ако цената на стабилността са задкулисни сделки. Брокери от ГЕРБ и ДПС предлагаха "да се разберем", заяви в интервю по Дарик радио премиерът Кирил Петков.

"Има нещо, което е много по ценно от това да си политически стабилен и да откраднеш пари. Това е да изведеш един народ напред. Те не го осъзнават това и постоянно опитват да се договарят. Имахме брокери и от ГЕРБ и от ДПС да се разберем. Но да се разберем означава да сменим главния прокурор, да реформираме КПКОНПИ", заяви премиерът Кирил Петков в интервю за "Дарик радио".

Той заяви, че кабинетът можеше да си е "стабилен като камък", ако са дали парите за пътища и Слави Трифонов нямало да се сети за темата Северна Македония. Освен това ако ПП се откаже от КПКОМПИ, това също би донесло стабилност, каза още Петков.

Според него президентът реагирал на грешни информации и не се вслушвал в това, какво наистина искат хората. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки.

Така премиерът Кирил Петков коментира критиките на президента Румен Радев. Той обаче нямал проблем в комуникацията с държавния глава.

"Президентът звучеше объркан, защото според мен някакви хора ходят и му казват грешна информация," добави премиерът.

Румен Радев трябвало да се замисли защо "същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентството, сега са на площада да защитават правителството", препоръча Петков. Според него държавният глава е трябвало да подкрепи сваления председател на НС Никола Минчев.

Когато едно предложение се посреща на нож и от двете страни значи не е далеч от истината - така Кирил Петков коментира отношенията ни със Северна Македония. "И от двете страни на границата има хора, които не искат Балканите да са част от европейското семейство," коментира Кирил Петков по повод реакциите срещу френското предложение за Северна Македония.

Ако проблемът се разреши ВМРО ще спре да съществува, "Възраждане" ще загуби доста от подкрепата си. В Северна Македония също цели партии щели да загубят смисъла на съществуването си, добави премиерът.

Според него фокусът върху Северна Македония няма да промени живота на българите нито от едната, нито от другата страна на границата, заяви Петков, но за сметка на това отвличал вниманието от вътрешнополитическите проблеми.

Премиерът заяви, че всички европейски лидери разбират позицията на България. Европа можела да е гарант за правата на българите в РСМ и да се яви като важен посредник, който да компенсира липсата на доверие в двете държави една към друга. Френското предложение давало "този мост", както и гаранции, че преговорите няма да започнат преди промяна на конституцията и така ще се гарантират правата на българите в РСМ, убеден е Петков.

След като преговорите започнат имало много стъпки, на които България може да спре присъединяването, добави министър-председателят.

"Докато Народното събрание не заеме ясна позиция по темата Северна Македония, аз като министър-председател няма да направя нищо", гарантира Кирил Петков.

Две главни причини има за оттеглянето на Слави Трифонов от коалицията: едната е, че кабинетът не е разрешил да се похарчат огромни средства непрозрачно за строителство на пътища, а втората е поста на управител на БНБ, твърди Петков.

Петков разказа, че Гроздан Караджов е искал 40% от оценките на офертите за строеж на пътища да не са свързани с цена. Това означава строителите да пишат теории как ще запълват дупките и комисия на тъмно да пише някакви оценки, каза премиерът. Това е предпоставка за корупция. Според Петков като обяснил това Гроздан Караджов си тръгнал разсърден, а после Слави Трифонов му обяснил, че вицепремиерът е един брокер, твърди премиерът. Накрая лидерът на ИТН се съгласил на условията на Петков, но му казал, че сега дава и е ред да взема, защото в едни отношения имало вземане-даване.

"Капитан Андреево" е втората по натовареност граница в света и оттам минава целият трафик от Азия за Европа, оттам влизат всички стоки в ЕС, оттам пробиват всички трафиканти. Хората или не смеели да предприемат нещо, или били съучастници, и държавата не успявала да си върне контрола върху пункта, заяви още Кирил Петков.

"Не ме интересува какви са тези прякори и колко са силни. Ние сме дошли да чистим такива неща", каза ясно премиерът. Тук става въпрос за междуконтинентален трафик и атаките след тази случка срещу правителството се засилиха, твърди министър-председателят.

Петков вярвал, че не само депутати от ИТН, но и от други партии ще подкрепят правителството на вота на недоверие следващата седмица. "Ние не искаме тези хора да се отцепват, а да вземат правилното решение," каза Петков. Според премиера бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ бил обяснил на Никола Минчев, че "много го харесва като председател", но не можел да не се съгласува с партията си. Според Кирил Петков проф. Ангелов се страхувал от компромати, но премиерът се надява, "че не за всички хора има достатъчно силни компромати."

Ако правителството загуби вота, ПП щели да седнат с БСП и ДБ да разговарят. Той заяви, че не бил свързан с премиерския пост, но "последното нещо, което бих направил е да дам този пост на някого от задкулисието, заяви още Петков. Той обаче би подкрепил напълно Асен Василев да стане премиер. "Двамата решаваме заедно и няма значение кой е отпред и кой е отзад", добави Кирил Петков.

Петков още не знаел дали е правилно или грешно решение, че не е прекъснал коалицията с ИТН още през март. Тогава взели решението да продължат да стискат зъби, за да може да има все пак правителство, обясни още министър-председателят.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови