Програмата на ГЕРБ за туризма: 9% ДДС, гаранционен фонд, облекчения за непълнолетните

Кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ във 2 МИР Бургас Любен Дилов представи акцентите от предизборната програмата на партията в сектор „Туризъм“ на среща с представители от бранша в Морското казино днес.

Стратегическият документ застъпва няколко революционни промени, които ще подпомогнат възстановяването на сектора на нивата от силната 2019 година.

Ето какво заяви Любен Дилов: 

През последната седмица приоритетите в сектора рязко се промениха. В момента най-главното е държавата и гилдиите да са готови за евентуален негативен развой на войната в Украйна, който ще нанесе (дано е само имиджов) удар върху цялата индустрия, но най-вече върху Черноморската. Спешно е необходимо създаването на застрахователен и гаранционен фонд, с държавна подкрепа, който да минимализира рисковете. Спешно е необходим и общ щаб, който да изследва и предвижджа рисковете в сектора, да търси решения сега, а не после. 

И ако държавата в момента не е в състояние да направи подобно нещо, хотелиерската и ресторантьорската гилдии трябва да се самоорганизират и сами да го създадат. 

Ние ще предоставим безвъзмездно целия експертен потенциал, който имаме, както и всичките си международни връзки, за да прогнозираме събитията през предстоящите месеци и да предложим на следващото народно събрание превентивни мерки.

***

ГЕРБ предлага да се запази 9 % ДДС, както и намаляване на ставките за храни и напитки с цел да се сведат до минимум фалитите в ресторантьорството и туризма през следващите две години.

Другите предложения са - държавно подпомагане за енергоспестяващи технологии, гъвкав механизъм за публично-частно партньорство в културния и балнеотуризма, продължаване на антикризисната програма от минимум 25 евро на седалка, създаването на нов бранд „България“ и подбранд „България – място за завръщане“, насочен, както към туристите, така и към нашите сънародници, които живеят и работят в чужбина, учредяването на гаранционен фонд за защита и компенсиране на туристите и увеличаване на средствата за сектора. 

Ще се предложи и промяна на трудовото законодателство, за да се облекчи наемането на непълнолетни – от 15 до 18 години. 

ГЕРБ ще предложи доходите на непълнолетните, работещи в туризма, да бъдат освободени от данъци.

Друг акцент е спирането на зеления рекет. За целта ще се създаде борд между МОСВ, Министерството на икономиката и Министерството на туризма, както и браншовите организации. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови