ГЕРБ: Полетите от летище Равнец, след като Фрапорт не иска да развива бургаското

Концесионерът, който се грижи за двете морски летища у нас, трябва да преразгледа политиката си относно аеропорта в Бургас. За това настояват бургаските депутати от ГЕРБ-СДС – Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова и Андрей Рунчев.

На това мнение е и областният координатор на ПП ГЕРБ и кмет на Поморие Иван Алексиев.

Причината за недоволството е начинът, по който концесионерът „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД разработва бургаското летище.

„Представиха ни се графики, според които през зимните месеци Летище Бургас е на 0, а Летище Варна повишава полетите си точно през този период. Лятото, когато Бургас изпълнява много чартърни полети, ние сме с два пъти и половина повече пътникопоток. Според концесионера Бургас няма добър маркетинг и не е познат в Европа и света, а Варна е позната. Мен лично като кмет това ме засегна.“, заяви Алексиев. 

Той подчерта, че ще поиска преразглеждане на концесията, за да се променят условията така, че и двете летища да бъдат в конкурентна среда. 

От своя страна народният представител Андрей Рунчев припомни, че концесията с двете морски летища е подписана през 2006 г., а сегашното служебно правителство я удължи с още 5 години. Така срокът ѝ изтича през 2046 г. 

Ангажиментът, който „Фрапорт“ е поел първоначално към бургаския аеропорт е за 215 млн. евро, а към варненския за 188 млн. евро. След удължаването на срока концесионерът се е ангажирал да инвестира още 10 млн. евро в двете летища, като средствата ще са за инфраструктура. 

„Те поемат ангажимент да развиват двата аеропорта, но всички виждаме, че цялата бизнес насоченост и реализиране на полети е към Летище Варна. Друг е въпросът дали е добро решение един концесионер да обслужва и двете летища“, каза Андрей Рунчев.

Затова областният координатор Иван Алексиев има идея летището в Равнец да бъде разработено като пътническо и карго.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови