СЕК с предложение за преместваемите обекти

Топкаров пита къде е обещаното производството за части за самолетни двигатели за „Боинг“

Общински съветници от групата на "Средна европейска класа" имат конкретни идеи за промяна на текстове в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Бургас. 

Това съобщиха днес на пресконференция представителите от СЕК Красимир Калудов, Иван Иванов и Росен Топкаров.

Група съветници в местния парламент на Бругас предложиха промени в наредбата още в началото на февруари, като сред тях са и от СЕК. 

Има проблем в наредбата и той е най-вече в това, че „първи по време е първи по право“, коментира Иван Иванов.

„Ние смятаме, че не е редно хората от ранни часове на деня да стоят и да чакат някой да не ги пререди. Създаде се напрежение в Центъра за административно управление /ЦАО/ „Зора“, където наш колега не беше допуснат да наблюдава самия процес. Тук голяма вина има и самият директор Стефан Дубаров,, тъй като почти всяка седмица има сигнали срещу него заради непристойно държание“, допълни той.

Иван Иванов посочи, че такива казуси ще изскачат, докато не бъдат внесени промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Според него процедурата ще се опрости, ако приемането на документите за премествайте обекти става по електронен път.

От групата на СЕК предлагат собственици на преместваеми обекти да имат възможност да ги наемат за срок не от три, както е досега, а за срок от пет години. Те дори ще предложат изрядните търговци да имат право да стопанисват конкретен обект за срок от 5 плюс 5 години.

Досега са правени 11 опити за промяна на Наредбата и всички те са падали в съда.

Другата тема, която бе засегната на брифинга бе за високите цени на водата. Бургазлии продължават да плащат 4,39 лева за кубек.

„От водното дружество ни изпратиха седем бизнес-плана. Те определяха различни нива на цените за кубик вода. Именно поради тази причина, аз като общински съветник изразих мнение, че най-подходящия бизнес-план е този, който би удовлетворил гражданите до някаква степен. Цената на водата трябва да се върне на нива 3,09 лева за кубик без ДДС. Това със сигурност ще облекчи финансовата тежест на гражданите. Притеснителното е, че действия до този момент няма“, коментира Иванов. 

Росен Топкаров пък коментира неизпълнена инвестиция в Бургас от 2019 г.

„Интересувам се от всяка една инвестиция и от всеки един човек, който иска да направи нещо за града, отваряйки нови работни места и да инвестира тук, така че Бургас да се развива и да върви напред.

През 2019 година, тогава в кампанията на местните избори в Бургас, г-н Димитър Николов изнесе информация, че в града ще започне производството на научноизследователски и производствен комплекс за части за самолетни двигатели за самолети „Боинг“ и ще бъде инвестирано от компанията „Сигматек“ ЕООД, в която до 2020 година ще работят над 450 души. Кампанията мина и всички забравиха за обещанията, но след 4 години във въпросната компания не е работил повече от един човек.“

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови