Кой с кого може да се коалира след изборите?

По-малко от месец остава до изборите за 49-ото Народно събрание. Социолозите отчитат почти изравнени сили между първите 2 политически сили, а интрига има и за третото място във вота. Основният въпрос обаче остава дали има шанс за кабинет.

"Шанс за кабинет има, мисля, че ще имаме евроатлантически кабинет, който ще отговаря на определeни външнополитически цели, които страната ще има като ангажименти. Това няма да сближи кабинета с гражданите. 

Въпросите на гражданите ще останат висящи. Не виждам партии и граждани да се сближават и да тръгнат в една посока, или да предлагат нови програми и модели. Непрекъснато правим сметки в рамките на наличните проучвания и виждаме едни и същи тенденции", каза политологът проф. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

Журналистът Валерия Велева също изрази мнение, че има шанс за кабинет. По нейни думи бихме могли да наблюдаваме три варианта на коалиране: 1. ГЕРБ-БСП-ДПС, 2. "ПП - ДБ" - БСП - ДПС и третият вариант ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Колкото и по евроатлантическа линия "Продължаваме промяната" и ГЕРБ да са близки, толкова те се различават по посланията си и отношенията си една към друга. Цялата предизборна кампания към този момент е противопоставяне между ГЕРБ и ПП-ДБ", допълни тя.

Според Велева "Продължаваме промяната" в момента е в изолация, защото нито ДПС, нито БСП заявили, че би имало възможност да се коалират с нея.

"От друга страна коалирането между ГЕРБ, ДПС и БСП също е под въпрос, защото и ГЕРБ и БСП имат решение на своите конгреси да не влизат в коалиция една с друга. Политиците не говорят вече за стабилно правителство, а за редовно правителство", коментира журналистката пред Bulgaria ON AIR.

"Лошото е, че хората знаят, че тези партии нищо няма да им дадат.  Дори ДБ и ПП за мен са временен и неубедителен съюз. Не виждам ядро от "Продължаваме промяната", което е политическо ръководство с визия, това продължава да го няма. Тази партия продължава да я няма като стратегия и визия", сподели своето мнение политологът проф. Пиргова.

"Президентът никога не е имал капацитета да създава предпоставки за отговорност по отношение на управлението на страната. Самият Радев влиза в конфронтация с всички партии, което не е добре, проблем е за управлението на страната", коментира Валерия Велева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови