Ето кои са кандидатите за кмет на Бургас

В битката за кметския стол в Бургас се впускат общо 12 кандидати. До последният момент вчера не беше ясна точната бройка, тъй като някои се регистрираха в Общинската избирателна комисия минути преди да приключи крайният срок, съобщават от БНТ.

Досегашният кмет на Бургас Димитър Николов ще се бори за пети пореден мандат, номиниран от ГЕРБ. Той ръководи Община Бургас от 11 ноември 2007 г.

Николов е завършил Професионална гимназия по транспорт и има магистратура по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов и професионална диплома по мениджмънт от НБУ. В периода между 1998 и 2006 г. е изпълнителен директор на "Победа" АД. През 2006 г. за кратко е управител на "КБС" ООД, Бургас. 

Бил е регионален координатор на ГЕРБ в Бургас, заместник-председател на Бургаската търговско-промишлена палата, председател на Консултативния бизнессъвет в Бургас, председател на Комисията по икономика и инвестиции в Общинския съвет на Бургас, регионален председател на КРИБ в Бургас. Член е на настоятелството на Бургаския свободен университет. Към 11 септември 2023 г., той е най-дълго изпълнявалия длъжността кмет на Бургас - 15 години и 10 месеца.

Настоящият депутат от коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Константин Бачийски се впуска в кметската надпревара за втори път, но не е издигнат от коалицията, а от неговата партия "Средна европейска класа". 

Бачийски е роден на 22 ноември 1978 г. Завършва Технически университет – София, със специалностите "Телекомуникации" и "Стопанско управление". На изборите за Европейски парламент през 2014 г. е кандидат от листата на НФСБ, към този момент е член на Изпълнителния комитет на партия Средна европейска класа. На местните избори през 2015 г. е избран за общински съветник от партия "Средна европейска класа". На местните избори през 2019 г. е кандидат за кмет на Бургас от СЕК, избран е за общински съветник. На този си пост е до края на 2021 г., когато е избран за народен представител. 

На 17 септември 2021 г. председателят на СЕК Георги Манев упълномощава своя заместник Константин Бачийски да представлява партията до провеждане на редовния конгрес на 9 октомври. Партията става мандатоносител, заедно с партия "Волт", на новосъздадения, но нерегистриран като партия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме Промяната", за да може ПП да се яви на парламентарните избори през ноември 2021 г. 

Оттогава Бачийски е водач на листата на ПП за Бургас на парламентарните избори и става народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.

Димитър Найденов - депутат от коалицията ПП-ДБ, също е кандидат за кмет на Бургас, но и той не е издигнат от коалицията. Явява се като независим. Той е роден на 19 юли 1970 г. в Бургас. Завършва средно специално училище по морски и океански риболов, както и специалност "Право" в Бургаски свободен университет. 

От 1992 г. развива частен бизнес в родния си град в сферата на заведенията за хранене и развлечение. Става управител на емблематичен кафе-клуб в центъра на Бургас, както и съосновател на верига ресторанти в града. В периода от октомври 2019 до април 2021 г. е общински съветник от листата на "Демократична България" в Общински съвет Бургас.

Тодор Ангелов е кандидатът за кмет на Бургас от ПП "Възраждане". Ангелов притежава две дипломи за завършено висше образование, семеен е с две деца. В периода 2006-2010 година е работил в Министерството на образованието. 

Бил е общински съветник и заместник-председател на местния парламент в Бургас в периода 2015 - 2019 година. От 2014 година е председател на Тракийското дружество "Антим Първи I" в Бургас. Тодор Ангелов е член на "Възраждане" от четири години.

Станимир Баев е кандидат за кмет на Бургас от "БСП за България". Баев е заместник директор на Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. Той бе една от петте кандидатури. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Притежава бакалавърска и магистърска степен по "Специална педагогика" с втора специалност "История" както и бакалавърска степен по "Стопанско управление" от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Баев е магистър по "Трудова и организационна психология" от СУ "Св. Климент Охридски". От 2001 г. работи като педагогически съветник, а от ноември 2005 г. е назначен на работа в бургаската математическа гимназия.

Тодор Иванов е кандидат за кмет на Бургас от "Има такъв народ". Иванов е областен председател на партията. 

Той е с две висши образования - машинен инженер и индустриален мениджмънт. В продължение на 17 години е административен мениджър и управител на архитектурно дружество. Иванов беше и заместник областен управител на Бургас.

Живко Табаков е издигнат за кандидат за кмет на Бургас от коалиция "Левицата!". Роден е в Бургас през 1977 г. Има магистърска степен по международен бизнес от университет "Проф. д-р Асен Златаров". По-рано завършва специалностите "Управление на хотели и ресторанти" и "Бизнес администрация в туризма". 

Завършил е Българско училище за политици "Димитър Паница". От 1998 г. работи в сферата на туризма. Управлява и консултира редица успешни компании. Професионалното си израстване в сферата на туризма, обществените услуги и рекламата прави като мениджър в множество фирми. Табаков е народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание на Република България и общински съветник в Общински съвет Бургас мандат 2015 - 2021 г. 

Той е съветник в политическия кабинет на министъра на туризма Николина Ангелкова в периода март 2015 - януари 2017 г. Член е на Изпълнителния съвет най-мащабната туристическа организация в района на Южното Черноморие - "Бургаски Черноморски туристически район".

Стоян Грозев е кандидатурата за кмет на Бургас от ПП "Български възход". Роден е през 1972 г. Има магистърска степен по "Стопанско управление", "Администрация и управление в публичния сектор" и бакалавър със специалност "Туризъм". Дълго време е поддържал външнотърговски отношения с фирми от Западна Европа, Република Узбекистан, Руската Федерация, Република Казахстан.

Има опит в сферата на газопреносни мрежи, биогазови инсталации и др. Грозев е и водач на листата на партията за бъдещия местен парламент. Икономистът бе и доскорошен общински съветник в бургаския общински съвет. Той представлява "Български възход" и като неин областен лидер.

Йордан Георгиев е кандидат за кмет на Бургас от местната коалиция "Граждани за Общината". Йордан Георгиев е на 59 години. Женен е, има две деца. Притежава диплома с отличен успех от Технически университет - София по специалността "Автоматика и системотехника".

Владее руски и немски език. В периода 2019 - 2022 г. е общински съветник в Бургас, председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности, член на Постоянната комисия по наука, иновации и оперативни програми, член на Комисията за провеждане на търгове, конкурси, приватизация и реализация на малки благоустройствени проекти.

Радостин Долчинков е кандидат за кмет на Бургас от ПП "МИР". Той е административен директор на Бургаския свободен университет от 2014 г., декан е на Центъра по информатика и технически науки. Проф. Долчинков е и председател на Държавната изпитна комисия по индустриален мениджмънт в БСУ.

Ивайло Дражев е кандидат за кмет на Бургас от ПП "Свобода". Роден е на 21 април 1966 г. Той е бивш собственик на футболните клубове Черноморец Бургас и Черноморец-Бургас (София). Дражев е и собственик и управител на множество фирми. За кратко е бил и общински съветник в Бургас.

Александър Бояджийски е кандидат за кмет на Бургас от "Българки съюз за директна демокрация". Той е роден в Бургас. Завършва Френската гимназия, а по-късно икономика във Френскоезичния институт за управление и администрация в София. Дълги години е работил в сферата на строителството и алуминиево-стъклените конструкции. Бил е общински съветник в местния парламент. Автор е на книгата "Истинската история на българите".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови