ГЕРБ се отметна от вятърните перки в морето

 

ГЕРБ/СДС ще оттеглят подкрепата си за вятърните перки в морето. Вече новата позиция изказа лидерът на партията Бойко Борисов на среща с рибарския и туристически сектор във Варна.

Като аргумент от ГЕРБ/СДС вече ще имат, че текстовете първо е трябвало да минат през обществено обсъждане. Когато вдигнахте шум, аз си мислех, че този закон е минал на обществено обсъждане", обясни лидерът на ГЕРБ и обеща вече депутати му да бъдат против.

Както Борисов обясни, ако "Възраждане" не подкрепят законопроекта на второ четене, той няма да мине. Аз отговарям за 69 депутата, които няма да подкрепят това, отсече Борисов

"Ние винаги сме били партия, за която зелените, чистите енергии винаги са били водещи", увери още Борисов и посочи като пример, че соларните паркове може да се изграждат само на неплодородна земя от 7-ма категория нагоре.

Законопроектът, който бе внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и мина вече на първо четене, предвижда зони в морето да се дават на концесия за изграждане на вятърни централи за 30 години. Според вносителите се очакват инвестиции от поне 2,3 млрд. евро до 2035 г. и още допълнителни 4,5 млрд. до 2040 г. Проучване сочело, че инсталираната мощност на вятърни паркове в морето към 2035 г. можела да стигне 1,5 гигавата и да се удвои до 2040 г. За сравнение мощността на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" е 2 гигавата. Досега в Черно море няма изградени вятърни централи.

Припомняме, че само преди два дни Общинският съвет на Варна се обяви против изграждането на ветрогенератори в Черно море. Оттеглянето на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше първият разгледан въпрос.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови