Туристическият бранш поиска бърза реакция от кандидат-депутатите на ГЕРБ

Туристическият бранш иска спешни законодателни промени. Туроператорите са неконкурентноспособни заради увеличаването на ДДС от 9 на 20 %, което  влиза в сила от 1 юли – навръх летния сезон.

Под прицела на проверките и глобите на институциите са само легалните фирми, а тези които са в сивия сектор работят необезпокоявано.

Това бяха изложените проблеми на туристическия бранш на кръгла маса, организирана от кандидатите за депутати на ГЕРБ-СДС за 2 МИР-Бургас, на която присъстваха Любен Дилов-син, който заема втората позиция в листата, Андрей Рунчев, както и депутатът Маноил Манев – който е член на вътрешната комисия в НС. На срещата присъстваха и представители на общини в област Бургас – кметът на Приморско Иван Гайков, както и зам.-кметът на Поморие Янчо Илиев. 

Проблемът с връщането на ставката на ДДС се очерта като най-големият пред туроператорите, тъй като договорите с контрагенти и хотели са сключвани през миналата година на 9% ДДС.

Тогава са продадени и голяма част от туристическите пакети. Повечето летовници обаче ще дойдат у нас едва след 1 юли. Това, на практика означава, че туроператорите ще загубят 11% от печалбата, която са заложили. „Трябва да се мисли за компенсаторен механизъм, който да ги обезщети“, коментира Любен Дилов.

Кметът на Приморско Иван Гайков пък предложи да се върне патентния данък за по-малките обекти. Според него трябва да се мисли и за квотен принцип на някои от услугите, за да се гарантира тяхното качество.

Законът за шума и сигналите, които се подават на спешния телефон се оказаха също доста сериозен проблем. В момента човек, който се намира в София или Сливен може да звънне на 112 и да се оплаче, че заведение в Созопол например вдига шум.

Да се позволи и на деца, навършили 14 години да работят в семейни фирми е друго предложение на туристическия бранш. За него обаче ще са необходими промени в Кодекса на труда.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови