Европейската комисия спокойна след остaвката на Ципрас

Гърция ще трябва да приеме реформите и без Ципрас

 

Европейската комисия не е притеснена или изненадана от действията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който вчера вечерта подаде оставка. Това стана ясно от изявление на говорителя на Европейската комисия Аника Брейтхард по време на пресконференция по-рано днес.

"Европейската комисия уважава решението на Ципрас и не е изненадана от призива му за предсрочни избори“, съобщи Брейтхард пред медиите. От изявлението на Аника Брейтхард се разбира, че гръцкият премиер е уведомил ЕК за своите планове. 

„Независимо от изборите, които предстоят ЕК смята, че Гърция няма причина  да не приеме реформите, които са част от новата спасителна програма“, допълни още говорителя на Комисията. 

Европейската комисия ще продължава да следи ситуацията в Гърция като следващи действия в гръцката програма се очаква да бъдат извършени през октомври. Евентуалната дата, която Алексис Ципрас спомена за предсрочни избори е 20 септември, а до тогава временно изпълняващ длъжността на министър председател на Гърция ще е председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу. Тя ще бъде първата жена-премиер в Гърция, макар и само за месец.

Въпреки, че подаде оставка Алексис Ципрас е показал желание да следи изпълнението на спасителната програма като пети член към квартета от институции - ЕК, ЕЦБ, МВФ и ЕСМ, съобщават гръцки медии. 

След оставката на финансовия министър Янис Варуфакис, това е втората оставка на важна фигура в гръцкото правителство. Противоречията в управляващата партия Сириза относно спасителната програма се оказаха основна причина за поредната оттегляне.

 

 По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови