ООН осъди поведението на Унгария

Хърватия следва германския модел за посрещане на бежанци

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун демонстрира пълно неодобрение спрямо начина, по който Унгария реагира на бежанската криза, съобщи Ал Джазира. "Бях шокиран да видя как се третират тези бежанци и имигранти. Ние трябва да им покажем, че ще се погрижим за тях“, заяви Бан Ки-мун.

Като напълно неприемлива бе описана акцията на унгарската полиция от вчера, в която органите на реда използваха сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръжия срещу хилядите имигранти на сръбско-унгарската граница. 

Стотици разгневени хора се опитваха да съборят телената ограда, някои от които хвърляха камъни, пръчки и пластмасови бутилки. В хаоса четири деца са били разделени от семействата си и очевидно взети от полицията до близката сграда на граничния контрол. Сред ранените има близо 20 унгарските полицаи и  няколко деца. 

Различно поведение се наблюдава в Хърватия, която също се сблъска с бежанския поток. Страната вече втори ден посреща имигрантите по германски модел. В хърватския парламент премиерът Зоран Миланович, заяви, че Хърватия е готова да приеме тези хора, както и да ги пренасочи без значение каква вяра и националност са, какъв е цветът на кожата им, към страните, в които искат да отидат. В речта си той определи политиката на Будапеща като опасна и жестока.

Хърватия стана част от маршрута на бежанците, след като Унгария прие по-строги мерки за охрана на границата, включваща арести и връщане на бежанци в Сърбия.

 

По статията работи: Диляна Тодорова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови