Дания затвори границата си с Германия /снимки/

Бежанците отказват да се регистрират и в Дания

Дания спря всички влакови връзки с Германия. Фериботи от Германия до Дания също са спрени като основната цел е да се намали големият приток на имигранти към Швеция. Въпреки това голяма част от бежанците отказват да се регистрират в първата по пътя им скандинавска страна. От влезлите в Дания имигранти, които по неофициални данни наброяват 350, има близо 100 души, които са избрали да потърсят убежище в страната. Останалата част от имигрантите не желаят да останат и така датската гара също се оказа блокирана."Ние ви обичаме, но се нуждаем от Швеция", с такива плакати сирийски и афганистански имигранти демонстрираха своя символичен протест, отказвайки да слязат от спрените влакове.  Голяма част от бежанците използват Дания като транзитна страна, за да достигнат до Швеция, където условията за бежанци са сравнително по-добри. Такива бяха и в Дания преди промените на новото правителство, което намали социалните помощи на бежанците с 50%.

Преди нововъведенията, имигрант с бежански статут в Дания получаваше близо 11 000 крони преди данъците, сега тази помощ е намалена до 5 500 датски крони (1447 лева). Мерките целят да бъде избегнат големия интерес на бежанците към датската страна, която вече е станала дом на хиляди бежанци. 

„Дания е готова да предостави убежище на 2,8 хиляди бежанци от тези 160 хиляди души, които трябва да бъдат разпределени между страните в ЕС“, това заяви министър-председателят Ларс Льоке Расмусен, предаде агенция ТАСС. По думите на датският държавен глава, от миналата седмица досега в страната вече са влезли около 3 хиляди бежанци, предимно от Ирак и Сирия, така че Дания е „изпълнила своя дълг“. „Сега другите държави също трябва да поемат отговорност“ за бежанците, посочва Расмусен.

Междувременно снимка на датски полицай, който си играе с имигрантско момиче на датско-германската граница стана хит в социалните мрежи. 

 По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови