Финландия финансира обратното прибиране на бежанци

Държавата дава до 1000 евро на всеки, пожелал да се върне в родината си 

 

Финландците все по-често показват негативното си отношение към бежанския поток, но не това е причината страната да помага финансово на бежанците, решили да се приберат. Този вид материална помощ съществува от години в финландската политика за подпомагане на бежанци. Средствата, които страната отпуска достигат до 1000 евро, като целта е да бъдат обезпечени транспортните разходи по прибирането. 

Бежанците във Финландия получават също безплатни жилища в период на три години, пълни социални придобивки, образование, дневни грижи, детски надбавки, езикови уроци и помощ за намиране на работа. Месечната финансова помощ, която получават е в размер от 316 евро за един възрастен и 267 евро за партньори и пораснали деца. Бежанците имат право и на безвъзмездни средства до 93 евро на месец за различни необходимости, но за да ги получават трябва да полагат обществено полезен труд, който не се заплаща. Според финландското правителство това е стъпка към интегрирането на бежанците в чуждата страна. През този период, който продължава от 3 до 6 месеца нямат право да работят на други места.  

До момента в страната има над 20 бежански лагера и предстои откриването на нови. От началото на годината в скандинавската държава са пристигнали над 13 000 кандидати за убежище, повечето от Ирак. През изминалата година броят им е бил близо 3600. По оценка на вътрешното министерство на Финландия до края на годината се очаква броят на пристигналите бежанци да достигне около 30 000.  

Увеличаването на бежанците в страната може да доведе нови протести. Преди повече от две седмици група финландци атакуваха автобус с пристигащи бежанци. Поведението на протестиращите бе предизвикано от новината, че на територията на бивша казарма в Хейнола ще бъдат настанени имигранти, преминали регистрационния пункт в Торнио. Новият бежански лагер ще може да приеме 450 имигранти и ще се превърне в най-големия във Финландия. 

 

По статията работи: Диляна Тодорова 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови