Нестандартен видеоклип насърчава раждаемостта в Дания

„Направи го за мама“

Подобно на повечето европейски страни Дания не прави изключение в мрачната статистика за ниска раждаемост. По последни данни на почти всяко семейство се пада по едно дете. Застаряващото население е тревожна тема в страната, което провокира все повече кампании, с които се насърчава създаването на поколение.

Spies Rejser, датска компания за пътувания стартира една от най-забавните кампании. През 2014 година компанията предлага безплатна ваканция, както и куп бебешки консумативи за всеки, който докаже, че е забременял по време на почивката. Сега Spies Rejser отново предизвиква датските двойки да си направят бебе, заради своите майки. Кампанията е озаглавена „Do it for mom“. Според Spies Rejser от ниската раждаемост страдат най-много майките, които все още нямат внуци. Сюжетът на клипа представя важните моменти в живота на децата. В него се разказва как всяка майка е при детето си, когато започне да върви, кара колело или чете, но за съжаление не може да бъде при него, когато трябва да си направи свои собствени деца.

Spies Rejser не е единствената организация, която настоява за увеличение на населението. Училищата в Дания, които активно наблягат на сексуалното образование са изместили фокуса от самия секс върху резултатите от него и положителните страни на бременността.

Ниската раждаемост в Дания има много причини. Често отлаганата бременност намалява шансовете за успешна бременност. Освен това се оказва, че в страната няма достатъчно жени в подходяща за раждане възраст. Според Rigshospitalet, болница в Копенхаген, датчанките през 1970 година са раждали на 25-годишна възраст, през 2013 година възрастта за раждане се увеличава и достига 29 години, днес по-голямата част от тях се чувстват готови за деца на 35 години. Това е изключително висока възраст за раждане в сравнение с други страни като Америка – 26 години и Индия – 20 години.

По статията работи: Диляна Тодорова

 

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=B00grl3K01g

Добавете коментар


Защитен код
Обнови