„Зловещият спектакъл“ в Дания се повтори с дисекция на лъв /снимки/

Нова публична аутопсия пред деца, този път на лъв

Датският зоопарк Rasmus Koling в Одензе организира дисекция на лъв пред група деца с образователна цел. Близо 400 души се събраха, за да наблюдават събитието на живо. Лъвът е бил умъртвен през февруари заедно с още две животни от неговата порода, от тогава до сега те са били съхранявани във фризери. Тяхната смърт е причинена поради липсата на място, в което да бъдат преместени. Представители на зоопарка в Одензе споделят по време на аутопсията, че разполагат с прекалено много котки и ако всички те останат заедно на едно място има вероятност от кръвосмешение. 

Публичните дисекции се превръщат в обичайна практика за Дания, където това се разглежда като метод за преподаване на деца. С този случай датският зоопарк не успя да си спести международната критика. Защитници на животните определиха учебното събитие като „зловещ спектакъл“. Над 135,000 души, повечето от които живеят извън Дания са подписали онлайн петиция, осъждаща постъпката на зоологическата градина. В същото време голяма част от населението в Дания приветства случилото се като изключително интересно и вълнуващо. Повечето коментари от датски потребители в социалните медии защитават събитието, тъй като има образователна стойност. В Дания, където земеделието и животновъдството са важна част от икономиката тези гледки са познати на децата. По време на училищни екскурзии те често са посещават кланици. Според датчаните това е добър пример да покажеш на децата – доброто, лошото и грозното. Голяма част от родителите са на мнение, че не е необходимо да пазят децата си прекалено много от реалността.

Европейската асоциация на зоологическите градини и аквариуми (EAZA) също публикува изявление в подкрепа на Одензе Зоопарк, казвайки, че "дисекцията на животно за образователни цели е валиден избор". По-рано тази година в същия зоопарк са били разчленени камила, пони и тапир без да предизвикват такъв мащабен отзвук.

Припомняме, че преди повече от година Копенхаген Zoo предизвика множество критики, след като извърши публична дисекция на малък жираф.   

 

По статията работи: Диляна Тодорова 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови