Евродепутати похапнаха манов мед

Проблемът със смърността на пчелите бе поставен отново от царевските пчелари

От 30.09.2015г. - 01.10.2015г. в Европейския парламент в Брюксел се проведе пчеларско изложение "Седмица на пчелите и опрашването". Организатор на събитието беше Мария Габриел-зам.председател на ЕНП в ЕП (ръководител на българската делегация в групата на ЕНП, зам.председател на интергрупата "Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие в Европейския парламент, също така и председател на работната група "Пчеларсвто и здраве на пчелите"). Активно участие взеха представители на ЕК, водещи международни експерти, евродепутати, земеделски производители пчелари от редица европейски страни. Изложението "Седмица на пчелите и опрашването" беше открито от Министъра на замеделието и храните на България Десислава Танева.

Както в Страсбург, така и в Брюксел пчеларите от Царево имаха възможност да представят Странджанския манов мед, към който почти 90 % от посетителите на българския щанд в международното изложение „Селището на пчелите“ са проявили интерес. 

„Вече всички работим, за да изградим модел на взаимно сътрудничество и работа между замеделските производители, които обработват земи и сеят култури и пчелите от друга страна. Този модел трябва да позволи и даже да гарантира на двете страни взаимни ползи и допълнителна добавена стойност на продуктите. На пчелите дължим биоразнообразието. България е невероятна страна с много добри природни дадености за това и се надявам, че новите политики, които ще приложим в хода на тази година за задействане на процедури за одобрение в ЕК, ще позволят подпомагане по мярка агроекология.", сподели Министър Танева по време на изложението. 

„На Конференцията, която се проведе в ЕП, отново поставихме проблемите на сектор пчеларсвто, а именно високата смъртност на пчелите и неадекватното финансиране на пчеларите. Благодарим на г-жа Габриел за поканата, за отличната организация. За пореден път показа загрижеността и заинтересоваността си за решаване на проблемите на фермерите от България и Европа.”, разказа Манол Тодоров, един от царевските пчелари на изложението за мед в Брюксел.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови