Туск: България е най-добрият пример за опазване на границите

Председателят на Европейския съвет заяви, че страната ни е готова да стане част от Шенген

„Мисля, че днес България е най-добрият пример за охрана на границите си, най-добрият пример за останалите държави-членки“, това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на своето посещение във Варна.  Той сподели, че именно контролът на външните европейски граници е основен приоритет на ЕС. 

„България засега се справя добре с опазването на границите си. Това също са граници на ЕС и аз наистина се отнасям с уважение към вашите усилия. Ние много добре разбираме колко ресурси използвате, за да защити турските и гръцките граници, за мен това е ясно доказателство, че вие сте готови да бъдете част от Шенгенското пространство и заслужавате похвала за активното участие в операциите на Фронтекс в други държави-членки“.

Доналд Туск добави още, че ангажираността на България към европейската солидарност няма да бъде забравена и ако възникнат допълнителни усложнения на границите на България, ЕС може да се разгледа възможности за предоставяне на подкрепа под формата на финансова помощ или друг вид помощ.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че не се планира изграждане на нови бежански центрове в България. „Много ясно и твърдо и на последния Европейски съвет, и днес в разговорите с Доналд Туск заявих, че подкрепяме и държим да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия, защото е хубаво тези хора да бъдат близо до родните си места. Надявам се, този конфликт да завърши по-бързо и хората да се върнат там, откъдето са дошли“, сподели Борисов.

 

По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови