Бежанците остават по брачни халки

Дания прие закон за конфискация на ценните вещи на мигрантите

Датското правителство одобри правото да се изземват ценни вещи от имигрантите. Полицията ще може да претърсва бежанците и техния багаж за пари в брой, бижута и други ценности. Ако имигрантите, търсещи убежище в скандинавската страна разполагат с повече от 10 000 крони (1300 евро), властите ще процедират с тях, както с безработните граждани. Всеки датчанин, който претендира за помощи от държавата трябва да продаде активите си ако надхвърлят определено ниво, по този начин ще бъде и с бежанците. С иззетите пари и вещи ще се покрива настаняването им в Дания. Изключение ще правят неща със сантиментална стойност като брачни халки, те няма да им бъдат отнемани. 

Мерките бяха приети с голямо мнозинство, въпреки че срещнаха критики в Европейския парламент, Върховния комисариат на бежанците към ООН, както и сред датското население. Всички те определят новия закон като нарушение на човешкото достойнство.

Месечната помощ на бежанец в Дания е 5 500 датски крони (730 евро). Имигрантите, получили бежански статут имат право да изучават напълно безплатно датски език. Образованието и здравеопазването също са безплатни за редовните данъкоплатци. Голяма част от датското население показва съпричастност към новодошлите по различни начини. Най-често биват организирани събития, с които се помага на бежанците да се адаптират в новата среда. Някои от мероприятията представят живота на сирийците, традиционната им храна, обичаите, музиката и всичко, което може да ги покаже в друга светлина. Събитията се финансират от дарители или се определя входна цена.   

По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови