Град празнува за първото родено от 29 години бебе

Италианци продават къщи за 2 долара, заради демографския срив в селските райони

 

Демографският спад в Европа дава своите резултати. В италианският град Остана не се е раждало бебе от 29 години. През последната седмица чудото се случва. Според италианската медия La Stampa новороденият Пабло е 86-тия жител на града. От години насам населението на Остана непрекъснато намалява. Регистрите показват, че през 1987 година за последен път се ражда бебе в града. Оказва се, че подобна съдба споделят и много други италиански градове и села.

Кметът на Остана Джакомо Ломбардо разказва, че истинският спад на населението е започнал през 1975 година, когато се раждат едва 17 бебета за период от 11 години. С появата на новороденото бебе, кметът на италианския град Джакомо Ломбардо се надява да се даде старт на обръщането на тази негативна тенденция. Според експерти това трудно може да бъде променено, независимо от идеите на кмета Ломбардо. По-младите италианци казват, че имат ограничени възможности за развитие в селските райони, затова много от тях се местят в градовете, напускайки родните си места, които са се превърнали в старчески домове. Италианският град Остана, който се намира в северната част на страната има само една спирка, два ресторанта и един бар. 

Някои части от Северна Италия са по-засегнати от други, но подобно явление може да се наблюдава и на юг включително и на остров Сицилия, където демографските промени през последното десетилетие са също толкова драматични. Италиански власти се стремят да подобрят общата картина с всякакви методи. Един от градовете например, въвежда задължителните здравни прегледи за своите жители. Скептици се шегуват, че съвсем скоро ще бъде незаконно да умреш.   

През последната година Ганджи, град на остров Сицилия представя друга идея. Местните власти решават да предложат за продажба близо 20 къщи за по-малко от 2 долара. Най-малко 50 души са кандидатствали за възможността. В сделката обаче е имало уловка, която задължавала купувачите да реновират имотите със собствени средства. Въпреки, че Ганджи има 7000 жители, управниците на града се опасяват, че скоро може да се изправят пред същия проблем, какъвто има Остана. 

Тревожно е положението и в малките населени места на България, където към данни от 2012 година живеят само една четвърт от младите хора в страната (23,8%). 

 

По статията работи: Диляна Тодорова 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови