Турция сключи изгодна сделка с ЕС

Нови 3 млрд. евро и падане на визите договори Давутоглу

 

Турция поиска още 3 млрд. евро, за да спре бежанския поток към Европа, и ЕС е готова да плати. Това стана ясно на срещата на върха на лидерите на ЕС с турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел. Преговорите трябваше да приключат вечерта, но бяха доста мъчителни и се проточиха до след полунощ.

Според проектопредложението от срещата на върха ЕС-Турция, цитирано от "Гардиън" и Ройтерс, Европейският съюз ще удвои сумата за Анкара до 6 млрд. евро и ще приема сирийци директно от Турция. Допълнителните 3 млрд. евро ще бъдат отпуснати до края на 2018 г. Според източници на Ройтерс, Давутоглу дори поискал 20 млрд. евро на предварителна среща, която проведе в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя. В проектодокумента има и предложение Турция да приема обратно всички нередовни мигранти от гръцките острови, включително сирийци, а ЕС да приема директно от Турция един сирийски бежанец за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови. Освен това ЕС ще облекчи изискванията за визи за турските граждани, които искат да посетят шенгенската зона, до края на юни, вместо през октомври, както бе договорено на срещата в края на ноември 2015 г.

Преди срещата турският президент Реджеп Ердоган обвини ЕС, че не е отпуснала договорените 3 млрд. евро. "Ние вече похарчихме 10 млрд. долара за три милиона бежанци. Те обещаха да ни дадат 3 млрд. евро, оттогава минаха четири месеца и нищо. Премиерът ни сега е в Брюксел. Надявам се да се върне с тези пари", каза Ердоган в Анкара.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц от своя страна поиска въпросът за членството на Турция в ЕС да се отдели от преговорите с Анкара за миграционната криза. "Очевидно е, че има опит да се свърже кризата с бежанците с процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Но за Европейския парламент е напълно ясно, че трябва да отделим преговорите за членство от миграционната криза", каза той.

Според проекта на заключенията от срещата, лидерите на ЕС ще декларират, че западнобалканският маршрут, използван от над 1 млн. души да влязат в Европа, е "затворен" - независимо от възраженията на Германия спрямо такава формулировка. От гледна точка на Берлин, в изявлението не може да се каже, че Балканският маршрут е затворен, след като стотици продължават да пристигат през Балканите в Германия всеки ден. Спорът е показателен за различията на най-високо ниво в ЕС за спаряване с мигрантската криза, коментират дипломати. Докато представители на ЕС като председателя на Европейския съвет Доналд Туск са привърженици на по-твърда реторика, която да разубеди хората да предприемат пътуване, лидери като германския канцлер Меркел призовават за по-смекчен подход.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови