Деца се оплакват от болести, присъщи за 50-годишните

Експерти алармират за тревожна тенденция сред децата

Специалисти категорично заявиха, че прекомерното използване на смартфони и телефони вреди на децата. За период от шест години броят на деца, посетили физиотерапевт се е увеличил с 47%. Изследването е проведено на територията на Дания, но според специалисти това се наблюдава в почти всяка една европейска държава. Причина за честите оплаквания на децата се оказва несъобразеното време, което те прекарват, използвайки своите смартфони и таблети. 

Малчуганите все по-често съобщават за болки във врата и гърба, както и главоболия. Според датските експерти неправилната стойка в изгърбено положение е основната причина за тези оплаквания. “Децата прекарват прекалено много часове, прегърбени над своите джаджи, за да играят игри или да гледат видеа. Това, от което те страдат са симптоми, присъщи за хора на 50-годишна възраст”, заяви Тина Ламбрет, председател на Датската асоциация на физиотерапевти пред TV2. 

Ламберт сподели още, че това е тревожен знак, който показва, колко рано получаваме здравословни проблеми, които в миналото са били свързани с наранявания или тежък физически труд. 

“Родителите и училищата, които включват все по-често електронни приспособления в ежедневието на децата трябва да гарантират, че те няма да окажат негативен ефект върху тях. Това може да стане като се контролира достъпа им до технологии”, призова Тина Ламберт в ефира на датската телевизия. 

По статията работи: Диляна Тодорова 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови