България пречи на сделката между Турция и ЕС

Европейско издание представи България като бъдещ проблем за споразумението

За пореден път България показа неясна позиция относно миграционната вълна. Това си пролича и в международния отзвук, който Борисов предизвика с писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

Няколко дни след приетото споразумение между ЕС и Турция за спиране на миграционния поток се появиха несъгласия, някои от тях бяха изразени, именно от българска страна. България се присъедини към нарастващия списък с европейски държави, които не одобряват напълно сделката между ЕС и Турция, пише Politico. 

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, премиерът Бойко Борисов заяви, че споразумението следва да се съсредоточи върху миграционния път на границата на Турция с България, както и морските граници между Турция в ЕС, включително и в Черно море. Според него подобна мярка ще осигури защита на целия Европейски съюз. В писмото Борисов акцентира на движението на мигрантите, което в някои случаи е непредсказуемо и затова би било неприемливо ЕС да се фокусира само върху гръцките острови. 

"България не би могла да приеме частичен ангажимент от страна на Турция с границата около гръцките острови, защото това ще отвори нови пътища за мигрантите. България настоява бъдещото споразумение с Анкара да включва ангажимент за защита на границите на Турция с Гърция и България“, заяви Борисов. 

Повдигнат бе и въпросът за премахване на визите за турски граждани. Според българския премиер те не трябва да бъдат обвързани с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението за реадмисия между Турция и ЕС. България също така призовава за осигуряване на необходимите средства за всички страни, засегнати от миграционните потоци, така че споразумението за връщането на незаконни мигранти да може да се изпълнява реално.

Междувременно по  разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите на гръцко-македонската граница. Осигурени са палатки, легла, одеяла и отоплителни материали. Необходимите помощи са били поискани от Гърция в писмо, адресирано до Министерство на външните работи. 

Към момента на гръцко-македонската граница край Идомени са блокирани хиляди жени, деца и мъже. Заради проливните дъждове и лошите условия на живот са необходими спешни мерки за предотвратяване на хуманитарна криза. 

 

По статията работи: Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови