ЕС сключва днес сделка с Турция за спиране на бежанския поток

Нелегални мигранти на територията на България да бъдат връщани в Турция, настоява премиерът Бойко Борисов

Европейските лидери се събраха на двудневна среща в Брюксел, за да финализират споразумението с Турция за бежанската криза в Европа. По време на срещата представителите на страните-членки дискутираха проблемите, относно предстоящата сделка. България бе сред страните, които дни по-рано изрази своите опасения в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В писмото Бойко Борисов настоява бъдещото споразумение с Анкара да включва ангажимент за защита на границите на Турция с Гърция и България. 

След първия ден на преговори премиерът заяви, че предложенията във връзка с Турция и съседните ѝ страни ще бъдат включени към споразумението между ЕС и турската страна, което ще допринесе за разрешаването на проблемите с бежанската криза. 

„По отношение на самите мигранти сме се съгласили за релокация до 1200 човека на наша територия, като до момента имаме само един, а либерализация на визите ще има след като се изпълнят поетите ангажименти от турската страна“, сподели още Борисов в Брюксел. 

По темата за визите председателят на Европейският парламент Мартин Шулц заяви, че няма никакво намерение да опростява процедурата за отмяна на визите за Турция. „Всичко трябва да бъде честно, защото не бива да се забравя, че Европейският парламент преговаря за визова либерализация и с други страни – Украйна и Косово.“ Той заяви още, че бюджетът на ЕС не е вълшебна кутия с безкрайно много пари, за да се отпуснат на Турция допълнително 3 милиарда евро за бежанците. „Допълнителните средства за финансиране на бежанците в Турция трябва да са "свежи пари", а не пари от бюджета на ЕС. Освен това да не забравяме, че основният приоритет за нас е да ускорим отпускането на вече обещаните на Турция 3 милиарда евро“, подчерта Шулц по време на срещата, цитиран от ТАСС. 

Преди повече от десет дни на извънредна среща на върха лидерите на 28-те страни на ЕС и Турция очертаха рамка за бъдещо споразумение. След многочасови преговори бе договорено всички нелегални емигранти, идващи от Турция към гръцките острови да бъдат връщани обратно в Турция, а в замяна ЕС трябва да ускори процеса за отмяна на визите за турски граждани. Друга важна част от предварителната уговорка е предоставянето на финансова помощ в размер на общо 6 милиарда евро. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови