Расте броят на жертвите от атентатите в Брюксел /снимки/

Властите съветват гражданите на Брюксел да не напускат домовете си 

Най-малко 34 души са загинали в атентатите от Брюксел. Повече от 130 са ранени, съобщи BBC. Оцелелите са в шок от сцената, на която са станали свидетели.  

40-годишният Алфонс Йола, който работи на летището, заяви пред Ройтерс, че е чул един мъж да крещи нещо на арабски преди първата експлозия. Веднага след това стъкленият таван на летището рухнал. 

Терористичните атаки, за които Ислямска държава официално пое отговорност бяха извършени на едни от най-натоварените места в Брюксел - летище “Zaventem” и метро станция “Maalbeek”. 

Двете експлозии в сектора на заминаващи пътници на брюкселското летище са били извършени в сутрешните часове, малко по-късно е последвала трета експлозия в метро станция в близост до сградата на Европейската комисия.  

Хората са евакуирани, отменени са и всички полети. 

Междувременно стана ясно, че белгийски полицаи са арестували двама заподозрени за серията от атаки, извършени в белгийската столица, съобщават от британското издание на Daily Mail. Арестите са направени на около 1,5 км от станцията на метрото "Маалбек", в която е станала една от експлозиите. Маалбек е белгийски квартал, в който по-голяма част от жителите изповядват исляма. Няколко дни по-рано в Маалбек бе заловен и считания за организатор на парижките атентати Салах Абделсам.  

Атентатите от Брюксел разтърсиха силно европейското общество.  

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини прекъсна своето изявление по време на пресконференция в Йордания. Могерини не успя да скрие мъката, която изпитва от случилото се Брюксел. “Днес е много тъжен за Европа”, заяви тя и напусна залата, съобщи RT. 

Известният френски карикатурист Плантю илюстрира солидарността на Франция към Белгия. На карикатурата е изобразен френският флаг, който прегръща белгийски и застава до него в мъката му.  

Междувременно все повече хора изразяват своята съпричастност чрез социалните мрежи, с което отново се появи въпросът - защо тази съпричастност липсваше преди няколко дни, когато Турция бе обляна в кръв от редица атентати. Някои от мненията акцентират именно на това, че повечето хора чувстват Франция и Белгия по-близки до тях, защото са част от едно семейство, визирайки Европейския съюз. 

Съпричастност към случилото се проявиха и бежанците, които се намират на гръцко-македонската граница. Снимка на Ройтерс показва малко дете с вдигнат лист, на който пише “Sorry for Brussel” (Съжалявам за Брюксел).  

Властите съветват гражданите на Брюксел да не напускат домовете си. 

Министерството на външните работи съобщи, че по заповед на премиера Бойко Борисов ще бъде създадена организация за осигуряване на краткосрочен подслон в сградния фонд на мисиите за бедстващи наши сънародници. Помощта е насочена към тези български граждани, които нямат възможност да се приберат в България поради отменените полети от белгийската столица.  

 

 

По статията работи: Диляна Тодорова 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови