Плажът на Париж посреща повече туристи от Слънчев бряг

Кой е един от най-посещаваните европейски плажове това лято, без дори да му се налага да бъде на море или пък да бъде естествен?

Това е „ПариПлаж” или ивицата, която градските власти на френската столица организират по каменните алеи покрай реката Сена, която разсича направения от Наполеон като слънце център. 

На места те са застилани с пясък, на други са предвидени атракции като прочулите се по света и у нас български букви. Трябва да кажем, че малцина от нас са забелязали пейките, направени като 7-те наши писмени знака, които са различни от латинските – от Б до Ъ, когато преди няколко години бяха разположени в София. 

Защо? Ами, защото в Париж направиха това много по-умно. Вместо да ги пръснат на различни места в града, както стори нашата управа, ги събраха на едно място и то в летния епицентър за туристите. 

Два и половина милиона души всяко лято използват плажа на Париж. Пъти повече, отколкото са туристите, идващи на естествените дюни на Слънчев бряг. 

Хубавото е, че цяло лято всички те ще виждат нашите букви, а покрай тях може би ще зачетат и стиховете на български поети, при това съвременни, които също са изписани върху дизайнерската градска мебел. На всичкото отгоре и местоположението на буквите ни е доста популярно – при Дома на инвалидите, откъдето минават всички туристи всеки ден. 

А това лято със сигурност те ще бъдат повече от друг път – мнозина искат да видят руините на катедралата „Нотр Дам”, която изгоря неотдавна. По- надолу по реката е най-любимият от всички участъци за плажуване от дългото импровизирано курортно крайбрежие на Сена в центъра на френската столица.

Текст: trip.dir.bg

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови