Черни облаци за гръцкия туризъм

След 5 силни години се отчита спад на туристите в Гърция, сочат данните от летищата и хотелиерите.

Гръцките медии съобщават, че спадът е най-осезаем в Крит, тъй като летищата отчитат намаление на туристите със 7,2% в Ираклион през май и 5,6% в Хания. Всички останали управлявани от Фрапорт Гърция регионални летища отбелязаха спад средно с 1,5% в сравнение с година по-рано.

Само преди четири седмици проучване на Института за изследвания и прогнози в туризма (ITEP), проведено сред собствениците на хотели, показа, че 43% от хотелиерите очакват 16% спад в заетостта през това лято. Един от всеки шест хотелиера (16%) вижда, че цените им падат средно с 13% спрямо лятото на 2018 година.

През първото тримесечие на годината 45% от хотелите, които работят целогодишно, отчитат средно намаление на заетостта от 24% на годишна база, а 31% от собствениците очакват 20% спад през годината, заедно с 13% спад в цените. Средната заетост в страната е намаляла със 7.4% през януари-март.

Основните причини за този натиск върху гръцкия туризъм могат да бъдат намерени в икономическия спад, наблюдаван в много страни, от които Гърция традиционно привлича посетители, както и в специалния случай с Великобритания и очакваното ѝ излизане от Европейския съюз. 

Островът е вторият най-голям пазар за гръцки хотели. Трябва също да се отбележи, че този спад през 2019 г. идва след пет поредни години на рекордни данни за посетителите и приходите за гръцкия туризъм.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови