Без руски туристи това лято, препоръчаха им да не пътуват зад граница

Премиерът Михаил Мишустин препоръча на руснаците да се въздържат от пътувания зад граница и да прекарат летните отпуски в страната,

защото епидемиологичната ситуация в чужбина е разнообразна и никой не може да гарантира на почиващите, че няма да се заразят с коронавирус.

"Да, в борбата с коронавируса са постигнати определени успехи, но помним, че тази инфекция беше внесена от чужбина. Смятаме за целесъобразно да се въздържате от туристически пътувания зад граница. За няколко дни отдих може да заплатите твърде висока цена", цитират думите му руските агенции.

Това на практика най-вероятно означава край на последните надежди на туристическия сектор по българското Черноморие, че тази година ще има малко, но поне някакви, туристи от Русия. 

През миналата година за второто и третото тримесечие, в които са съсредоточени летните отпуски, по данни на руската гранична полиция до България са пътували общо над 345 хиляди граждани на Русия. Тежък удар ще понесе и Турция - данни на Асоциацията на туроператорите на Русия показва, че за шестте месеца от 1 април до 30 септември там през 2019 г. са почивали над 5.5 млн. руснаци. Гърция е била посетена за тези две отпускарски тримесечия от почти 700 хиляди гости от Русия.

Икономиките и на трите страни са посочвани тази пролет като едни от най-зависимите от туризма и от загубите, които този сектор може да донесе заради пандемията от COVID-19. Руските туроператори обикновено веднага изпълняват препоръките на правителството и Кремъл.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови