От COVID-19 почина президентът на Танзания и Занзибар

Президентът на Танзания Джон Магуфули е починал. Държавният глава на африканската държава е бил болен от COVID-19, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позова на вицепрезидента на Танзания Самия Хасан Сулуху.

Магуфули е починал на 61-годишна възраст. На 10 март той е бил приет в съседна Кения с коронавирус. За последно Магуфули участва в публично събитие на 24 февруари - той говори на конференция в търговски център в град Дар ес Салам, който е икономическата столица на страната.

А на 27 февруари Магуфули трябваше да участва в срещата на върха на лидерите на страните от Източноафриканската общност, но вместо него в срещата участва вицепрезидентът Самия Хасан Сулуху.

Джон Магуфули е един от най-отявлените коронаскептици в Африка. 

Покойният президент не е въведе никакви мерки и карантина в страната, за да се спре пандемията. Джон Магуфули дори препоръча на жителите, заразени с коронавирус, да се лекуват с молитви.

В момента коронавирусът се разпространява много бързо в Танзания, включително южноафриканската мутация. Болниците в Дар ес Салаам връщат пациенти, защото нямат свободни места, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза "остро възпаление на белите дробове", предаде "Дойче Веле".

Медици, които говорят открито за Ковид-19, рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си.

А местното летище почти всеки ден приема самолети, извършващи чартърни полети, с които на острова пристигат много чуждестранни туристи - предимно от Русия и от източноевропейските страни. 

И все повече завръщащи се от Занзибар се сблъскват у дома с положителен тест за зараза с коронавируса. Нищо, че всеки един от тях е притежавал издаден в Занзибар документ с негативен резултат.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови