Колко (повече) струва почивка на остров в Гърция това лято?

Цената на почивката се очаква да бъде по-висока в цяла Европа това лято. Засегнати са почти всички аспекти на пътуването - транспорт, настаняване, храна и забавления. 

Гърция не прави изключение. Заради енергийната криза и увеличаването на транспортни разходи, почивката в Гърция рязко поскъпва, като най-сериозно ще усетят поскъпването семействата, които пътуват до гръцките острови, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Та неа".

Данните показват, че цената на разходите по придвижването до дестинациите ще е три или четири пъти по-висока в сравнение с цената на престоя за семейство с две деца, като в изчисленията не се включва цената на храната.

Така например, ако семейство избере за лятната си почивка остров Наксос, за една седмица то ще плати общо малко над 1000 евро, ако пътува с кораб, и близо 2000 евро, ако избере пътуване със самолет. Само перото за престоя излиза средно около 406 евро.

Бензинът за седемдневен престой на острова ще излезе близо 100 евро.

При дестинация остров Родос се наблюдава същото явление - пътните разходи са три пъти по-високи от разходите за престой - 319 евро (престой) срещу 975,64 евро за пътуване с ферибот и 1140,38 евро - със самолет. В този случай бензинът за седемдневен престой на острова ще струва близо 140 евро.

Цените на фериботните билети постоянно растат, отбелязват представители на туристически бранш. Последно цената за превоз на един автомобил е нараснала от 70 на 105 евро.

Въпреки увеличените транспортни разходи, островите в Егейско и Йонийско море остават едни от най-популярните дестинации в Гърция. Очакванията са тази година туристите да бъдат на нивата от преди пандемията.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови