Русия спря издаването на туристически визи за българи

Русия е спряла да издава туристически визи за българи, съобщи БНР. Виза се издава само на преки роднини.

Информацията се потвърждава и от сайта на посолството на Руската федерация в България, като там се разбира, че издаването на паспорти продължава. Русия спря да извършва консулски услуги на 28 юни с обяснението, че няма персонал.

Миналата седмица след като България обяви, че ще изгони 70 дипломати и служители на посолството на Русия, заради шпионаж. Те, заедно със семействата си, напуснаха страната в неделя. Още с обявяването на новината от руското посолство обещаха реакция, като посланикът Елеонора Митрофанова дори обяви, че ще поиска закриване на мисията в София и консулствата в други български градове.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в момента посолството на страната в София не може да работи нормално. Според него решението за изгонването на десетки дипломати и административни служители е "незаконна изцепка" на премиер с "проамериканска ориентация".

Български граждани не търсят услугите на посолството за туристичеси визи, се вижда от данните на Национания статистически институт. От началото на войната, когато спират директните полети между държавите от ЕС и Русия, български граждани не са пътували до Русия с цел туризъм. Няма подобни оферти и от туропертори.

Няма данни и за 2021 г., когато поради ковид кризата изходящите пътувания също бяха ограничени. Статистическите данни сочат, че най-много български туристи - 17700, Русия приела през предковидната 2019 г. Броят е незначителен, сравнен с например 130 хил. български туристи в Италия, 46 хил. във Великобритания, 69 хил.във Франция, Година преди това българските туристи в Руската федерация са 15900, а в предходните - под 10 хил. души.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови