Бунт, поход към Москва и преврат? Руската криза се засилва

Руските власти обвиниха Пригожин в организиране на въоръжен бунт, след като той заяви, без да предостави доказателства, че военното ръководство е убило огромен брой негови бойци при въздушен удар, и се зарече да ги накаже.

ФСБ съобщи, че е образувала наказателно дело срещу Пригожин за въоръжен бунт, престъпление, наказуемо със затвор до 20 години.

Драматичният обрат на събитията, с много неясни подробности, изглежда като най-голямата вътрешна криза, пред която е изправен президентът Владимир Путин, откакто нареди пълномащабно нахлуване в Украйна.

Пригожин от месеци открито обвинява министъра на отбраната Сергей Шойгу и руския висш генерал Валери Герасимов в некомпетентност и че са отказали боеприпаси и подкрепа на "Вагнер" в битките му в Украйна. Министерството излезе с изявление, в което отрече тези обвинения като ги определи като "неверни и провокация".

Пригожин каза, че действията му не са военен преврат, но в поредица съобщения заяви предположенията, че 25 000 бойци са на път да свалят лидерите на отбранителната върхушка в Москва.

В петък той изглежда прекрачи нова граница в своята все по-ожесточена вражда с министерството, като каза, че заявената от Путин обосновка за нахлуването в Украйна се основава на лъжи, измислени от висшето ръководство на армията.

Около 2 часа сутринта Пригожин публикува съобщение в приложението Telegram, че силите му са преминали в Русия от Украйна и са в Ростов.

Той каза, че те са готови да "извървят целия път" срещу висшите власти и да унищожат всеки, който се изпречи на пътя им.

Приблизително по същото време държавната информационна агенция ТАСС цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който казва, че всички основни руски служби за сигурност докладват на Путин "денонощно" за изпълнението на неговите заповеди по отношение на Пригожин.

Сигурността в Москва се затяга, съобщи кметът Сергей Собянин в канала си в Telegram.

Във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за ситуацията с Русия, каза говорител на Белия дом.

Тази сутрин администрацията на Воронежска област, на магистрала М-4 между регионалната столица Ростов на Дон и Москва, каза в Telegram, че военен конвой е на магистралата и призова жителите да избягват използването й.

Кадри на канали, базирани в Ростов на Дон, показаха въоръжени мъже във военна униформа, които заобикалят районното полицейско управление в града пеша, както и танкове, разположени пред щаба на Южния военен окръг.

В аудиопосланията си Пригожин заяви: "Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива... Ние сме 25 000 и ще разберем защо се случва този хаос в страната. Ще унищожа всички контролно-пропускателни пунктове или военновъздушни сили, които се изпречат на пътя на Вагнер".

ФСБ призова бойците на "Вагнер" да задържат Пригожин

ФСБ заяви, че изявленията на Пригожин са „призиви за започване на въоръжен граждански конфликт на руска територия и действията му са „нож в гърба“ на руските военнослужещи, които се бият с профашистките украински сили“.

"Призоваваме бойците да не допускат непоправими грешки, да спрат всякакви насилствени действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин, да вземат мерки за задържането му“.

Генерал-лейтенант Владимир Алексеев издаде видеообръщение с молба към Пригожин да преразгледа действията си.

"Само президентът има право да назначава висшето ръководство на въоръжените сили, а вие се опитвате да посегнете на неговата власт“, каза той.

Сергей Суровикин, заместник-командир на руските сили в Украйна, когото Пригожин похвали в миналото, каза във видео, че „врагът просто чака нашето вътрешнополитическо положение да се влоши“.

"Преди да е станало твърде късно... трябва да се подчините на волята и заповедта на президента на Руската федерация. Спрете колоните и ги върнете в постоянните им бази", каза той.

И Руското МО с обръщение

Руското министерство на отбраната в изявление до бойците на наемническата група "Вагнер" каза, че те са били подведени и въвлечени в престъпна авантюра от ръководителя на групата Евгений Пригожин, предадоха световните агенции.

В изявление в Телеграм ведомството призова бойците на"Вагнер" да се свържат с представители на  министерството на отбраната и с представители на руските правоприлагащи служби и обеща да гарантира тяхната сигурност.

"Обръщаме се към бойците на щурмовите отряди на частната военна компания "Вагнер". Вас с измама ви въвлякоха в престъпната авантюра на Пригожин и в участие във въоръжен метеж. Много ваши другари от няколко отряда вече осъзнаха своята грешка и се обърнаха за помощ за осигуряване на безопасно връщане в пунктовете за постоянна дислокация", се казва в изявлението на ведомството. В него се подчертава, че всички направили това бойци и командири от "Вагнер" са получили цялата необходимата подкрепа

Путин скоро ще говори

"Президентът Путин скоро ще направи изявление", заяви пред руските новинарски агенции говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Новината идва на фона на действията, предприети от ръководителя на частната руска военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови