Гръцките власти с масови арести за присвояване на плажни ивици

Гръцките власти арестуваха 22-ма души за незаконно използване на плажни зони на популярни туристически дестинации в страната, съобщава Ekathimerini. 

На островите Парос, Миконос и Родос в Егейско море проверяващите установиха нарушения, свързани със заемането на брега с чадъри и шезлонги без разрешение, използване на зона, която попада под защитни археологически разпоредби, както и възпрепятстване на достъпа на плажуващите до морето чрез поставяне на чадъри и шезлонги на разстояние по-малко от пет метра от бреговата линия.

След масово недоволство на граждани за липсата на свободно и безплатно място за плажуване на обществените плажове, държавните органи в Гърция провеждат акции за спазване на законодателството по отношение на използването на морския бряг от страна на юридически и физически лица. 

Преди няколко седмици недоволството на гражданите се разрасна и в протестни митинги на различни туристически дестинации с призив за безплатни и достъпни плажове в Гърция.

В Миконос са арестувани 17 души за поставянето на метална платформа, без разрешение, която заема 380 квадратни метра. Управител на магазин на плажа също е задържан по подозрение, че е поставил 16 плажни чадъра и четири шезлонга отново без разрешение.

На Парос е извършен арест на човек, който е поставил 206 комплекта шезлонги и чадъри по плажната ивица. Задържан е и бизнесмен опънал петметрова ограда и поставил дървена беседка, 12 чадъра и 24 шезлонга без да е получил разрешение.

На Родос пък е извършен арест на управител на магазин, който е поставил 136 чадъра незаконно и 272 шезлонга. Някои, от които са на едва пет метра от бреговата линия, което попречи на хората да имат свободен достъп до морето.

Инспекторите са установили още, че в района са поставени и 220 маси и столове, както и неподвижни дървени конструкции без необходимите разрешения и одобрение от компетентната дирекция.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови