Ердоган с остро предупреждение към Русия за Черно море

Турция предупреди Русия да избягва по-нататъшна ескалация на напрежението в района на Черно море. Поводът е действията на руския флот срещу търговски кораб през уикенда.

„След руската намеса нашите партньори в Руската федерация бяха надлежно предупредени да избягват подобни действия, които водят до ескалация на напрежението в Черно море“, се казва в изявление от кабинета на турския президент Ердоган.

Корабът ”Сукру Окан,” който е с турски собственик и екипаж, но плава под флага на Палау, беше обстрелян от руските военни в неделя. След това те се качиха на кораба за проверка и по-късно го пуснаха да продължи към украинското пристанище Измаил, през което се изнася украинска селскостопанска продукция.

„Капитанът на сухотоварния кораб не е реагирал на искането да спре за проверка за превоз на забранени стоки. За принудително спиране на кораба от руски военен кораб е открит предупредителен огън от автоматично стрелково оръжие ”, съобщи руското министерство на отбраната.

Руското министерство на отбраната разпространи и кадри от кацането на хеликоптера на Сукру Окан. Те показват как хора с картечници се спускат от хеликоптер на палубата на кораб, чийто екипаж е на колене. Руските военни задават въпроси на моряците, разглеждат документи и пожелават на екипажа щастливо пътуване.

Турското ръководство бе подложено на критика за това, че не е реагирало инцидента. В четвъртък офисът на Ердоган заяви, че технически отговорът на инцидента трябва да дойде от Палау.

„Дори ако собственикът на “Сукру Окан” е турски гражданин, корабът не плава под турски флаг“, се казва в изявлението.

Палау е тихоокеански архипелаг, чийто флаг често се използва от корабни компании за свободен достъп до международни пристанища, напомня АФП.

Според западни анализатори инцидентът показва нарастване на напрежението в Черно море.

Последният кораб, който напусна пристанището на Одеса като част от сделка със зърно, беше на 16 юли. На 18 юли Русия обяви, че излиза от сделката и отказа да гарантира безопасността на корабоплаването в Черно море. Тогава руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които се насочват към украинските пристанища, ще се считат за военни цели, а страните, под чиито флаг ще се движат, ще се считат за въвлечени във войната на страната на Украйна

На следващия ден Украйна обяви същото за корабите, пътуващи към руски пристанища.

Повечето кораби от съображения за сигурност отдавна избягват да влизат в териториалните води на Украйна: те отиват директно в румънското пристанище Сулина, разположено в делтата на река Дунав, и по-нататък в украинските речни пристанища, включително Измаил.  

Експертите и участниците на пазара не са единодушни за перспективите на отворения от Украйна коридор, след като контейнерният кораб “Йозеф Шулте” успя да пробие блокадата на Русия. Корабът, плаващ под флага на Хонконг, напусна пристанището на Одеса и стигна без произшествия до Турция.

Генадий Иванов, директор на BPG Shipping, украинска компания, която управлява кораби от Одеса, Дубай и Гърция, каза пред Financial Time, че ако опитът на “Йозеф Шулте“ успее, повече кораби ще използват маршрута, включително за износ на зърно.

Ръководителят на консултантската компания за пазарите на зърно в Черно море SovEcon Андрей Сизов в коментар за The New York Times обаче нарече излизането от пристанището на “Йозеф Шулте” „много малка първа стъпка“. “Ако Кремъл не гарантира безопасното преминаване на корабите, едва ли ще бъде установен жизнеспособен експортен маршрут от Одеса”, каза той.

Думите на Сизов се потвърждават и от Майк Лий, специалист по черноморски земеделски проекти в Green Square Agro Consulting във Великобритания. Пред NYT той каза: “Имате нужда от добра причина, за да влезете в бомбардирано пристанище, пише "Сега".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови